Banány jsou jediným ovocem, které se doporučuje ke konzumaci při všech formách gastritidy, protože jsou zdrojem látek užitečných pro trávicí systém, regeneraci, léčbu, zlepšení mikroflóry a srážlivost krve.
Podle slavné ruské lékařky Taťány Razumovské však mohou být banány vážným problémem v situaci, kdy máte některou ze střevních chorob v akutní fázi.
Lidem s gastritidou se doporučuje jíst banány, aby se snížila kyselost žaludku a riziko pálení žáhy, ale v případě střevních onemocnění v akutní fázi je lepší se tomuto ovoci vyhnout, zvláště pokud jde o nezralé zelené banány, protože mají vysoký obsah sodíku, a proto mohou působit jako diuretikum.
Zralé banány působí projímavě, proto toto ovoce s největší pravděpodobností škodí při střevních poruchách nebo gastrointestinálních onemocněních v akutní fázi. Mohou způsobit plynatost.
Pokračování na další straně