Lékaři varují: Chodí spát vaše děti pozdě? Je to pro ně velmi nebezpečné a může to vést k psychickým a zdravotním problémům

Výše uvedené problémy nejsou jediné. Odborníci varují i před dalšími věcmi souvisejícími s nedostatkem spánku. Jde o to, že dětský organismus je v dlouhodobém vývojovém procesu a nachází se také ve fázi růstu. V této době je funkcí dětského organismu tvorba růstového hormonu, který dává jasné známky na fyzické stránce dítěte. A tento růstový hormon se vylučuje především během spánku. Konkrétně však ne bezprostředně po usnutí, ale zhruba po dvou až třech hodinách. Je tedy zřejmé, že čím kratší je doba spánku, tím mnohem kratší je doba vylučování.

Odborníci uvádějí, že nejlepší doba pro vylučování růstového hormonu je kolem půlnoci. A protože se začíná tvořit asi dvě až tři hodiny po usnutí, je to doporučená doba, kdy mají jít děti spát. Bezpečné je nechat ho spát nejpozději do 21 hodin. Tím se vše naruší, zpomalí se tvorba hormonů a také se zkrátí doba tvorby. Pokud nechcete svému dítěti ublížit, řiďte se touto radou a ukládejte ho ke spánku včas.