Měkoučké sýrové věnečky jako dech: Dokonalá náhrada kupovaného pečiva, doma jejich ptají i místo chleba!

postup:

Nalijte horkou vodu do hluboké misky. Přidejte rozdrcené droždí a 2 polévkové lžíce cukru. Dobře promíchejte.

Přidejte sklenici teplého mléka a pohár prosáté mouky. Dobře promíchejte a nechte směs několik minut odpočívat.

Mezitím vložte celé vejce, vaječné bílky a olej do samostatné misky. Vymíchejte je, dokud nebude směs hladká.

Smíchejte s kváskem. Potom přidejte sůl a znovu promíchejte.

Postupně přidejte zbylou prosátý mouku (požadované množství mouky se může mírně lišit: orientujte se podle konzistence těsta). Nejdříve smíchejte lžičkou a pak těsto místě rukama. Konzistence by měla být měkká, homogenní a mírně lepkavá.

Vyformujte těsto do bochníku a vložte jej do hluboké misky, namažte trochou oleje. Zakryjte ho fólií a nechte ho kynout 1 – 1,5 hodiny, dokud se zdvojnásobí nebo US ztrojnásobí na teplém místě.

Potom těsto přeneste na pracovní plochu a jemně promíchejte rukama. Abyste s ním mohli pracovat pohodlněji, nakrájejte ho na 2 stejné kousky.

Každý kousek těsta rozdělte na 10 přibližně stejných kusů a pak je vytvarujte do kuliček. Pokud je to nutné, posypte si ruce moukou nebo jejich namažte olejem.

Na každou kuličku těsta vložte kousek měkkého másla.

Každý kousek těsta rozválejte rukama a udělejte z nich kulatý tenký koláč. Posypeme strouhaným sýrem.

Potom těsto přeložte na polovinu, lehce přitlačte (abyste z něj odstranili vzduchové bubliny) a jeho okraje dobře přilepte.

Výsledný „půlměsíc“ se vyformuje na rolku.

Po formování všech kuliček cesta na rolky vezměte každou roli a trochu ji natáhněte, aby se prodloužila. Pak současně otočte její konce opačnými směry, abyste získali mírně spirálový tvar. Připojte k sobě konce, abyste získali tvar věnečku.

Věnečky vložte na plech vyložený pečícím papírem a mezi nimi nechte mezery. Zakryjte je a nechte odpočívat ještě 10-15 minut.

Zbylý žloutek, jedno vejce a 3 polévkové lžíce mléka vymíchejte vidličkou. Pomocí silikonové kartáčku namažte preclíky se získanou směsí. Posypte semínky. Pečte při teplotě 180 stupňů asi 20 minut.

Zdroj:Dobrenoviny.sk