„Náš milovaný chlapeček přišel v jeslích o život, teď chceme, aby všichni rodiče věděli, jak mohl být zachráněn!“

Rodiče, jejichž syn se po jídle ve školce udusil, zahájili kampaň na získání finančních prostředků na instalaci život zachraňujících zařízení pro zajištění dýchacích cest ve všech školkách.

Zoe a Lewis Steeperovi, kteří žijí v anglickém Kentu, přišli v září 2021 o devítiměsíčního syna Olivera. Oliver se začal dusit při jídle ve školce a nepodařilo se ho zachránit.

V londýnské dětské nemocnici Evelina byl napojen na ventilátor, ale o šest dní později zemřel na infarkt a poškození mozku. Devětatřicetiletý Lewis, který od té doby pracoval jako řidič nákladního auta, a jeho čtyřiatřicetiletá manželka Zoe, která pracuje jako instruktorka plavání, založili nadaci Oliver Steeper Foundation, která školkám zdarma poskytuje přístroje Lifeback.

Podle svých tvůrců LifeVac zachránil již 1 232 životů a Lewis a Zoe, kteří mají nyní sedmiměsíčního syna Jakea, jsou pevně přesvědčeni, že Oliver by dnes ještě žil, kdyby personál školky měl toto speciální zařízení. Přístroj, jehož cena se pohybuje mezi 60 a 80 librami, pomocí rukojeti připojené k utěsněné masce vysává jídlo a další látky, které způsobují ucpání.

„Je to velmi jednoduché zařízení, ale neuvěřitelně účinné. Nevyžaduje velkou sílu, jen spoustu pohybů rukou,“ vysvětluje Lewis.

Pokračování na další straně