Odpovězte si hned teď: Tato otázka navždy změní váš život

Existuje jedna velmi důležitá otázka, na kterou si musí odpovědět každý člověk. Pro začátek pro sebe (zbytek na to přijde sám).

„Kdo je hlavní, nejdůležitější osoba ve tvém životě?“

Každému novému klientovi na první konzultaci kladu tuto otázku a překvapuje mě, že dostávám různé odpovědi,“ říká psycholog Oleg Silchenkov. Samozřejmě je skvělé, když máte rádi svou matku nebo svého manžela. Je úžasné, když se o své blízké staráte a dáváte jim prioritu. Ale láska je také o „dávání“.

Co můžete dát svým blízkým, pokud jste vyčerpaní, nemocní nebo oslabení? To je právě bolest, utrpení a smutek. Naopak, pokud jste silní, zdraví a šťastní, můžete svým blízkým poskytnout hojnost pozitivní energie, podpory, radosti a dalších požehnání. Z toho vyplývá velmi jednoduchý závěr: Nejdůležitější osobou ve vašem životě jste vy sami. Jinými slovy, musíte se především milovat sami sebe.

A teď pozor! Tady je otázka číslo dvě – miluješ se?

Nespěchejte s odpovědí a nejdříve si vzpomeňte, jak projevujete lásku svým blízkým. „Miláčku, ješ příliš mnoho jídla s vysokým obsahem cholesterolu, měl bys dbát na svou stravu“, „Miláčku, pokud tě bolí zuby, měl bys jít k zubaři, nejen si vypláchnout ústa sodou…“ Všechny tyto a podobné fráze vyjadřují naše zájmy o zdraví našich blízkých. Rádi jim to říkáme, ale nějakým způsobem považujeme péči o sebe sama za volitelnou, nedůležitou nebo nadbytečnou.

článek pokračuje na další stránce…