Pampeliška léčí rakovinu, hepatitidu, játra, ledviny, žaludek… Zde je návod, jak ji připravit

Je začátek dubna a ideální čas na sběr pampelišek. Vydejte se za město, do oblastí daleko od silnic a užijte si přírodu a sběr.

Nejjednodušší způsob, jak sklidit celou rostlinu, je zapíchnout nůž pod její kořen a rostlinu i s kořenem vytáhnout, protože všechny části této planě rostoucí rostliny jsou velmi léčivé.

Připravte si pampeliškové listy na salát. Je to výborná kombinace s vařenými vejci a bramborami, v bohatství vitamínů předčí špenát a rajčata. Kromě toho, že má močopudné vlastnosti, stimuluje tvorbu žluči, čistí játra, pomáhá při alergiích a snižuje cholesterol a doporučuje se jako doplněk stravy pro těhotné a ženy po menopauze. Pampeliška obsahuje více karotenu než mrkev a je výborným zdrojem různých minerálů a vitamínů.

Stonky pampelišky podporují rozpouštění žluči, regulují metabolismus a pročišťují krev a žaludek. Lidové léčitelství je doporučuje proti cukrovce a mléko ze stonku je známo, že odstraňuje bradavice. I když se někteří domnívají, že „mléko“ pampelišky je jedovaté, není to pravda a pravda je zcela opačná. Je to velmi léčivé.

Květy této rostliny produkují sirup, kterému se někdy říká med. Tento sirup čistí a posiluje krev a trávení, pomáhá i při kašli. Nyní je ten správný čas vykročit do přírody a pořídit si pampelišku.

Příprava:

Natrhejte asi 400 žlutých květů pampelišky. Zalijte je 3 litry studené vody a vložte 4 nakrájené citrony a 4 pomeranče. Nechte působit 24 hodin. Poté přecedíme přes plátýnko, aby nezůstaly žádné drobky a přelijeme tekutinu do hrnce. Přidejte 2 kilogramy cukru a za častého míchání vařte asi hodinu a půl po vyvaření tekutiny. Měli byste získat hustší sirup.

Poté snižte plamen a vzniklý horký sirup nalijte do teplých sklenic, které jste předtím sterilizovali. Zavřít. Sirup má hustší strukturu, proto se mu často říká med. Je výborná na odstranění příznaků nachlazení, kašle, zánětu průdušek… Užívejte po lžičkách. Skvěle se hodí i pro děti, takže se ho nebojte dát svým ratolestem každý den.

Pokračování na další straně