Přicházejí změny, které ovlivní životy všech Evropanů. Podle odborníků jsou nevyhnutelné

FILE PHOTO: A partial view of the Lalibela town in the Amhara Region, Ethiopia, January 25, 2022. Picture taken January 25, 2022. REUTERS/Tiksa Negeri/File Photo

Agentura Evropské unie pro životní prostředí varovala před ničivými důsledky změny klimatu. Podle oslovených vědců je třeba brát varování vážně, ale ne doslova.

„Evropa je nejrychleji se oteplujícím kontinentem na světě a rizika změny klimatu ohrožují energetickou a potravinovou bezpečnost, přírodu, infrastrukturu, vodní zdroje, finanční stabilitu a lidské zdraví,“ uvedla Evropská agentura pro životní prostředí (EEA). Toto prohlášení vychází z nového evropského hodnocení klimatických rizik, které bylo zveřejněno počátkem tohoto týdne.

„Nová analýza ukazuje, že Evropa čelí naléhavým klimatickým rizikům, která rostou rychleji, než jsme připraveni. Aby byla zajištěna odolnost naší společnosti, musí evropští a národní politici jednat tak, aby snížili klimatická rizika rychlým snížením emisí a aktivním prováděním adaptačních opatření.

Očekává se, že se klimatu přizpůsobí například zemědělství, které podle doporučení EEA kvůli suchu částečně přechází z živočišných bílkovin na rostlinné, a že se zvýší nároky na elektrickou síť. Změny by se mohly týkat i tradičního bydlení. Hypotéky a pojištění se mohou zdražit v důsledku zvýšeného rizika přírodních katastrof.

Dopady změny klimatu se pravděpodobně nejvíce projeví v jižní Evropě, která již nyní trpí extrémními suchy, a v pobřežních oblastech ohrožených záplavami. Bez rizika však není ani region střední a východní Evropy včetně České republiky. Agentura předpovídá, že v tomto regionu budou přibývat vlny veder a sucha a zároveň se budou zvyšovat roční úhrny srážek a počet bouří.

Pokračování na další straně