Lahodný perníkovo-tvarohový koláč dělala moje milovaná babička. Vždy měl neskutečný úspěch!

Perníkový tvarohový koláč krok za krokem – recept

Tip: Na výrobu perníkového cheesecaku použijte zapékací formu 20×30 cm, ale může být i o něco větší.

Krok 1. Nejprve si připravte křehké těsto. Do velké mísy nasypeme určené množství mouky, moučkový cukr, perníkové koření, 2 ploché lžičky prášku do pečiva a malou lžičku kakaa. Všechny suché ingredience důkladně promícháme.

Krok 2. Nyní do mísy přidejte žloutky a nakrájené studené máslo. Vše uhněteme na jednotné těsto, můžete použít mixér s hákem na kynuté těsto, ale můžete těsto hníst i rukama.

Krok 3. Těsto zabalte do fólie a dejte do lednice alespoň na 2 hodiny nebo i přes noc, pokud chcete koláč péct druhý den. Po vyjmutí z lednice těsto rozkrojte na dvě stejné části, jednu část připravte na další provoz, druhou zabalte do fólie a dejte do mrazáku.

Krok 4. Připravte si formu na pečení 20 x 30 cm. Stačí jej namazat máslem a poté dno a boky vyložit pečicím papírem. To zajistí, že cheesecake půjde po upečení snadno vyjmout.

Krok 5. Polovinu těsta nastrouhejte do hrubých otvorů na dně pánve a důkladně rozetřete. Pomocí zbylého těsta vyplňte všechna prázdná místa ve formě. Poté všechny kousky těsta spojte, povrch uhlaďte a jemně propíchejte vidličkou.

Krok 6. Vložte formu se syrovým dnem do trouby předehřáté na 190 stupňů, použijte volbu horní/spodní pečení. Umístěte plech na střední polici a pečte 12 minut. Po uplynutí této doby formu ihned vyjměte z trouby a dejte stranou vychladnout.

Krok 7. Nyní je čas na tvarohovou hmotu. Do mísy dáme a důkladně promícháme mletý tvaroh, moučkový cukr, sáček vanilkového cukru, velmi měkké máslo, vejce, sníh z bílků zbylý z křehkého těsta a balíček bílého krémového pudinku bez přidaného cukru.

Krok 8. Směs nalijte na upečený perníkový základ. Nyní vyndejte druhou část těsta z mrazáku a nastrouhejte na namazanou tvarohovou hmotu. Formu vložíme do perníku vyhřátého na 170 stupňů (možnost ohřevu shora-spodní) a pečeme hodinu.

Krok 9. Jakmile je cheesecake upečený, nevyndávejte ho. Necháme v troubě 20 minut odležet, poté mírně pootevřeme dvířka a necháme půl hodiny otevřené. Po vychladnutí ho určitě dejte do lednice, tam totiž patří. Bude připraven ke konzumaci vychladlý a v lednici vydrží čerstvý 5 dní.