Sušené jahodové stopky jsou cennější než samotné plody: Odkdy vím toto, používám jejich celý rok – nezmeškejte příležitost a odložte každou jednu!

na začátek důkladněomyjte bobule, zbavte jejich všech nečistot. Zbavte se poškozených nebo shnilých bobulí. Potom jemně oddělte  stonek  (můžete to udělat s nožem nebo brčkem).

Život hacking jahody

Stopky rozprostřete na talíř, ručník nebo ubrousku. Je velmi důležité, aby na ně nedopadalo přímé sluneční světlo. Stonky se vysuší rychle, za den  budou připraveny (musíte skladovat na tmavém a suchém místě). Hlavní věc – občas promíchat a obrátit – tak urychlíte procesu sušení.

jak sušit jahody

Nyní nechte stopky sušit a soustřeďte se na plody. Omyté jahody dáme na ručník nebo papírový ubrousek a nechte vyschnout po dobu 15-20 minut  . Přebytečnou vlhkost je potřeba odstranit.

Osušené jahody přeložte do čisté misky, zasypte několika lžícemi cukru a lehce promíchejte, aby byla každá bobule obalená cukrem.

sběr jahod na zimu

Na zmrazení použijte plech nebo jinou hlubokou nádobu. Základem je, že musí být jahody dokonale suché. Rozložte jahody v cukru v jedné vrstvě do vybrané nádoby tak, aby se bobule nedotýkaly.

Během jedné nebo dvou hodin zcela zamrznou, ale je velmi důležité, abyste je každou půl hodinu mísily, aby jahody nebyly přimražené k povrchu (například plechu na pečení). Zmrazené jahody přendáme do uzavíratelného sáčku a skladujeme v chladničce.

Takto zmrazené jahody si zachovají svou chuť i krásnou vůni a můžete je rovnou použít.

Jahodové stopky – Další možnosti využití

V profesionálních kuchyních jahodové stopky slouží jako vyniakjúce ochucovadlo a ne jen to . Právě v zelené části se totiž koncentruje vůně a svěžest jahodového plodu . Jahodové stopky se jednoduše umyjí a přidají na pekáč k masu nebo pečené zelenině. Po upečení mají jemně kyselkavé tóny a jídlům dodají jedninečnou chuť .

Namísto citronových plátků: Nalijte do džbánu čistou vodu, nasypte do ní hrst umytých jahodových stopek a nechte dobře vyluhovat. Neuvěříte, jakou krásnou jahodovou vůni a svěží chuť bude vaše limonáda mít. Můžete ji dochutit medem, třtinovým cukrem nebo dalším ovocem. Je skutečně výborná!

Pokračování na další straně