Svět se zbláznil: rodí se jako dívky, ale v pubertě se jim začnou vyvíjet mužské pohlavní orgány. Nikdo neví, jak tomu zabránit

Existují děti se zvláštní poruchou sexuálního vývoje známou jako güevedoces . Narodí se jako dívky a kolem 12. roku jim náhle začnou růst vousy a spontánně se u nich vyvinou mužské pohlavní orgány. Tento zvláštní jev se vyskytuje ve městě Las Salinas v Dominikánské republice. Touto proměnou projdou asi 2 % dětí narozených jako dívky.

Dominikánská republika je exotická prázdninová destinace proslulá svými bílými písečnými plážemi a tyrkysovou vodou, ale jen málo cestovatelů slyšelo o tomto fascinujícím fenoménu.

Lékařská komunita však o tomto problému ví již desítky let: Na počátku 70. let 20. století se endokrinolog Julian Imperato-McGinley z Cornell Medical College v New Yorku vydal do Las Salinas, aby vyřešil tuto záhadu.

Zjistil, že každých 90 chlapců připadá v městečku přibližně jeden güevedoce. Když se narodí, vypadá jako dívka a je tak i vychovávána. S nástupem puberty se její hlas změní na chlapecký a vyvine se u ní typicky mužský fenotyp s výrazným nárůstem svalové hmoty a zvětšeným funkčním penisem. Endokrinologové dospěli k závěru, že je to proto, že tyto děti jsou nositeli genetické mutace, která způsobuje nedostatek enzymu 5α-reduktázy.

Pokračování na další straně