To je hlavní příčinou přibývání na váze, vypadávání vlasů, pocení, bolesti kloubů, únavy a nespavosti!

Hormony hrají velmi důležitou roli ve fungování našeho těla! Hormony jsou látky, které se rychle pohybují krevním řečištěm a pomáhají orgánům a tkáním v těle plnit jejich funkce. Hormonální rovnováha je pro celkové zdraví životně důležitá. Hormonální nerovnováha je bohužel častá zejména u žen.

Toto je devět varovných příznaků hormonální nerovnováhy:

  1. Trvalý přírůstek hmotnosti

Přibývání na váze nemusí nutně znamenat, že vaše strava je špatná. Kortizol, známý jako „stresový hormon“, je vylučován nadledvinami. Zvýšené vylučování tohoto hormonu v důsledku stresu nebo jiných příčin může vést k přibývání na váze. Při zvýšené sekreci kortizolu se zvyšuje také množství inzulínu uvolňovaného do krve. To ovlivňuje hladinu glukózy v krvi, což často vede ke zvýšenému hladu a chuti k jídlu. Bylo zjištěno, že vysoké hladiny kortizolu vedou k hromadění „toxického tuku“ v oblasti břicha. To zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a mrtvice.

  1. Vypadávání vlasů

Dříve se mělo za to, že hlavní příčinou vypadávání vlasů je hormon testosteron. Nyní se však ví, že hlavní příčinou je dihydrotestosteron neboli DHT. Zdraví muži produkují malé množství DHT, ale tento hormon by neměl být přítomen v těle zdravých žen. Proto i velmi malé množství DHT v těle ženy může způsobit vypadávání vlasů. Vyšší hladiny DHT v těle mohou způsobit vypadávání vlasů také u mužů.

  1. Silné pocení

To je další příznak hormonální nerovnováhy. U žen v menopauze se často vyskytují návaly horka a pocení, což jsou také příznaky hormonálních změn. Noční pocení je u lidí s hormonální nerovnováhou také běžné. U žen i mužů může být důsledkem endokrinních problémů, které potlačují produkci hormonů, jako je serotonin.

Pokračování na další straně