Tohle je podle vědců ideální věkový rozdíl mezi partnery

Mnoho párů si řekne, že věk je jen číslo, a pokud se dva lidé milují, není se čeho bát. Ale co když to není pravda a dotyčný věkový rozdíl hraje roli v tom, zda se vztah časem upevní, nebo zanikne? Touto otázkou se zabývali vědci z Emory University v Atlantě. Vypočítali ideální věkový rozdíl, který by zvýšil pravděpodobnost dlouhodobého vztahu.

Věkový rozdíl rozhoduje o délce trvání a kvalitě vztahu. Jedním z určujících faktorů ovlivňujících kvalitu a dlouhověkost vztahu je bezpochyby věk obou partnerů. Tuto skutečnost si uvědomil výzkumný tým z Emory univerzity v Atlantě v USA, který se rozhodl vypočítat ideální věkový rozdíl mezi partnery.

Zajímají vás výsledky?

Studie se zúčastnilo přibližně 3 000 osob. Čím větší je věkový rozdíl mezi partnery, tím větší je riziko rozpadu vztahu. To je částečně způsobeno tím, že partneři s věkovým rozdílem mohou mít velmi odlišné zájmy, koníčky a životní cíle, což může často vést ke konfliktům v páru.

Podle výzkumníků je u párů s věkovým rozdílem pět a více let riziko rozpadu vztahu 18 %. Pokud je věkový rozdíl mezi partnery 10 a více let, zvyšuje se toto riziko na 30 procent. U párů s věkovým rozdílem 20 a více let dosahuje riziko rozpadu vztahu 95 procent.

Zajímavý fakt:

Kromě věku se výzkumníci zabývali také vzděláním. Na základě vzorku osob, které se zúčastnily studie, dospěli k závěru, že pokud je mezi partnery výrazný rozdíl ve vzdělání (např. základní a vysoká škola), pak riziko rozpadu vztahu dosahuje 43 procent.

Pokračování na další straně