Vědci mají pro lidstvo špatné zprávy. Za pouhých šest let hrozí světu jistá zkáza

Nová zpráva mezinárodního týmu 200 klimatologů varuje, že lidstvo brzy překročí pět základních přírodních limitů a ke třem dalším se přiblíží. To vše se stane do roku 2030. To by mohlo vést k úplné katastrofě pro planetu. Zpráva Global Tipping Point vychází z několika klimatických scénářů. Předpovídá, jak se budou chovat klíčové hraniční hodnoty, odborně nazývané body zvratu.

Podle vědců překročení těchto prahů automaticky neznamená, že se teploty vymknou kontrole. Nelze to však zcela vyloučit. A co je téměř jisté, je vážné poškození životního prostředí, které by vedlo nejen k lidskému utrpení, ale také k rozsáhlým hospodářským škodám. „Bod zvratu v klimatickém systému představuje hrozbu takového rozsahu, jakému lidstvo dosud nikdy nečelilo.

„Mohlo by to způsobit ničivý dominový efekt a ztrátu celých ekosystémů a schopnosti pěstovat základní potravinářské plodiny. Pro planetu by to znamenalo naprostou katastrofu. Vědci poukazují na kolaps mohutných ledovců v Grónsku a západní Antarktidě, masivní tání sibiřského permafrostu, zánik tropických a subtropických korálových útesů a kolaps severoatlantických oceánských proudů jako na body zvratu.

Pokračování na další straně