8 psychologických triků, které používají narcisté, abyste se na nich cítili závislí

7. Snaží se kontrolovat každý váš pohyb

Narcističtí lidé mají rádi vše pod kontrolou. Když věci jdou podle sebe, cítí se mocní a nadřazení.

Proto místo toho, aby ve vás jednoduše vyvolali pocit viny a přiměli vás k věcem, často vám otevřeně říkají, co máte dělat, nebo naopak některé věci doslova zakazují. Toto chování může být časem výraznější, ale také může být zřejmé od začátku.

8. Převezmou kontrolu nad vaším životem

Lidé, kteří vás milují, vás často chrání. Chtějí se o vás postarat, ale během toho mohou překročit určité hranice. To vše však dělají z lásky a dobré vůle.

Narcistická osobnost však převezme kontrolu nad vaším životem a předstírá, že se snaží pouze pomoci. Je to však jen další trik, který mohou použít, aby vás udrželi ve svém sevření. Může se například stát, že za vašimi zády pořádají určité akce nebo vám koupí nové věci, které lépe vyhovují jejich vkusu, a těch starých se zbaví. I když argumentují tím, že chtěli jen dobro, můžete si být jisti, že neměli vůbec dobré úmysly, prostě chtějí převzít kontrolu nad vaším životem.

Rozpoznat, že někdo, koho milujete, je narcista, není snadný úkol. I když toto chování rozpoznáte, může být neuvěřitelně obtížné přesvědčit sami sebe, že tomu tak skutečně je. Ale abyste se změnili, musíte si uvědomit, že si opravdu zasloužíte něco lepšího než tohle.