Čím jste starší, tím je těžší najít lásku…

S věkem už nejsou chemické reakce a vzájemná přitažlivost jedinými faktory, které rozhodují o kvalitě vztahu. Vědíme, že nedostatky, toxické prvky a hlouposti našeho partnera mohou vést k problémům. S náročnějšími standardy je těžší najít partnera, se kterým budeme naprosto spokojení, a často požadujeme, aby náš vztah byl komplexní a plný všech požadovaných aspektů.

Láska je snadnější v mládí, když věříme, že se jednoduše stane a přejde přes nás. S věkem však zjišťujeme, že je to spíše rozhodnutí, které je spojeno s odpovědností za naše činy. Tuto odpovědnost nemůžeme připsat pouze kouzlu lásky, ale musíme si být vědomi toho, že ji tvoříme sami svými rozhodnutími. Musíme trvat na tom, že jsme součástí vztahu.

Vliv chemie, romantiky, iluzorních očekávání mizí a ztrácí nad námi svou moc. Na jednu stranu je to úleva, protože zamilovanosti tak snadno nepodlehneme. Na druhou stranu nám jasnost a moudrost nedovolí uvolnit se a vstoupit do vztahu, který postrádá potenciál a odpovídající kvalitu, jen abychom se vyhnuli samotě.

Čím jsme zralejší, tím jsme připravenější na skutečný, opravdový a hluboký vztah. A kandidátů na to je stále méně, není snadné najít někoho, kdo je na stejné úrovni jako my. Někoho, kdo chce to samé co my a komu stačí jen realita a pravda. Čím více pochopíme podstatu lásky a naši roli v ní, tím těžší bude ji najít.