Pokud bojujete s touto nemocí, není divu, že se vaše vztahy rozpadají jeden za druhým

Vztahová OCD, tedy ROCD, je nově uznávaným typem obsedantně-kompulzivní poruchy, která je primárně spojena se strachem a pochybnostmi o vztazích.

PACIENTI ČASTO MYSLÍ NA TO, ZDA JE PRO NĚ JEJICH PARTNER VHODNÝ, DOSTATEČNĚ ATRAKTIVNÍ NEBO ZDA MÁ PACIENT NA PARTNERA DOSTATEČNĚ SILNÝ VLIV.

Toto trhání může posunout ženu nebo muže ROCD do tak vážných hloubek, že může dokonce ukončit vztah. Postupem času můžete téměř obsesivně pátrat po partnerových chybách, mít pocit, že váš partner není dostatečně okázalý nebo nemá takovou úroveň inteligence, aby se pro něj hodil. Tyto myšlenky se jim mohou vkrádat do hlavy ve chvílích, kdy to nejméně čekají. Jsou nechtěné a často velmi nečekané. 

Lidé s ROCD jsou často nespokojeni se schopnostmi svého partnera v posteli, nejsou si jisti, zda se chtějí zavázat, nebo dokonce toxickou žárlivostí. 

Pacientům může pomoci aplikace

Vědci z izraelské Reichman University vyvinuli mobilní aplikaci, kterou lze použít k léčbě příznaků ROCD. Studie se zúčastnilo 103 párů, jejich průměrný věk byl 26 let. Polovina skupiny byla požádána, aby použila mobilní aplikaci a podobně jako v seznamovací aplikaci přetáhla daný výrok nahoru nebo dolů do kategorie dobrý nebo špatný. 

článek pokračuje na další stránce…