Proč byste nikdy neměli své dítě přimět nikoho objímat či líbat. Vysíláte tím tento signál

Když je dítě naučeno, že má kontrolu nad svým tělem a může odmítnout dělat věci, které nechce, bude mít větší schopnost říct NE v případě, že se dostane do situace, kdy se mu něco nelíbí. To znamená, že bude moci chránit své tělo a své hranice a nebude se cítit povinné souhlasit s něčím, co nechce dělat.

Ty se rozhoduješ, jestli někoho obejmeš – je to tvé tělo

Když naučíte dítě, že má právo rozhodnout, zda chce, aby ho někdo lechtal nebo aby někomu sedělo na klíně, učíte ho, že může rozhodovat na základě svého vlastního rozhodnutí a pohodlí. Stanovte pravidlo, že pokud dítě nechce, nemusí se s nikým fyzicky kontaktovat, ani s příbuznými. Dejte dítěti jasně najevo, že není nutné projevovat fyzickou náklonnost, aby uspokojilo něčí potřeby nebo pocit štěstí.

Pokud babička nebo strýc požádají dítě o fyzický kontakt, například o pusu nebo objetí, a dítě nechce, připomeňte mu, že má právo odmítnout. Důležité je naučit dítě, že je zodpovědné za své tělo a může samo rozhodovat o tom, kdo se ho smí dotýkat. Dítě by nemělo cítit povinnost projevovat náklonnost jen proto, že na tom někdo trvá.

článek pokračuje na další stránce..