Takto vychovává své děti nejšťastnější národ na světě

Když dánské dítě předloží svému rodiči nějakou kresbu, rodič pravděpodobně reaguje díky nebo ho povzbudí, aby mu sdělil, co mu tato kresba znamená, namísto aby ho přehnaně chválil.

Přílišná chvála škodí

Pokud jsou děti vystaveny nadměrnému tlaku nebo nadměrnému chválení, mohou se naučit jednat pro vnější uznání a ne pro vnitřní uspokojení.

Chválení inteligence není dostatečnou motivací ani odolností potřebnou k dosažení úspěchu. Místo toho je vhodné chválit děti za jejich snahu a vytrvalost, což podporuje růstové myšlení, které posiluje motivaci a odolnost – to jsou vlastnosti, které Dánové považují za klíčové pro osobní rozvoj.

Přehnaná chvála za jednoduché úkoly může vést k přesvědčení, že jsou chvályhodné pouze tehdy, když úkol dokončí rychle a bezchybně. Cílem není, aby jednoduché úkoly byly základem našeho obdivu.

Tento koncept je zmiňován v mnoha knihách o výchově, které se zabývají tématem chvály. Autoři často doporučují zaměřit se na úsilí a snahu dětí namísto pouhé inteligence.

Tipy pro autenticitu

Buď k sobě upřímný; poslouchat a vyjadřovat své vlastní myšlenky a pocity. Pokud se vaše děti na něco zeptají, dejte jim upřímnou odpověď přiměřenou věku.

Sdílejte příběhy ze svého dětství – těžké situace a zábavné časy. Díky tomu lépe porozumí tomu, kdo jste, a budete vědět, co považují za normální.

Udělejte z poctivosti (mluvenou) hodnotu ve vaší rodině. Naučte je být dostatečně odvážní, aby byli upřímní a dostatečně zranitelní, aby se v případě potřeby přiznali. Nesuďte se a zaměřte se více na upřímnost než na trest.

Přečtěte si příběhy, které pokrývají všechny emoce. Obtížná témata podaná způsobem přiměřeným věku podporují empatii, odolnost a vděčnost. Učte děti, aby se nesrovnávaly s ostatními.

Zaměřte se na pozitivní stránky života

Přetváření je hlavním principem dánského rodičovství, který slouží jako základ pro vybudování odolnosti. Jedná se o přikládání menšího významu negativním aspektům a zaměřování se více na pozitivní stránky života.

Každý z nás vnímá svět skrze svůj vlastní rámec vnímání, a tak celková životní zkušenost může být změněna, pokud si dokážeme věci malovat v pozitivnějším světle.

Realistický optimismus: Změna vnímání

Dánové jsou „realističtí optimisté“. Nepředstírají, že negativita neexistuje, jednoduše se rozhodnou zaměřit se na to dobré místo na špatné. Dán by nevnímal déšť jako špatnou věc, ale jako příležitost být doma se svou rodinou pohodlně.

Odstraňují zbytečná negativní slova a zaměřují se na dobré pocity nebo jindy, když se cítíte dobře. Tento způsob myšlení mění pohodu.

článek pokračuje na další stránce…