Jemné a bolestivé? Když je bradavka citlivým bodem

Pokud citlivost přechází v bolest, podráždění neustává a bradavka vytéká nebo dokonce způsobuje horečku, pak máme pravděpodobně co do činění s nějakou infekcí, která vyžaduje léčbu. Takový je zánět prsu nebo mastitida, která se může objevit i u mužů a rozhodně vyžaduje lékařské ošetření.

Bolest mohou způsobit i změny v prsní tkáni (i v důsledku výskytu cysty).

Ani bolest bradavek by se neměla brát na lehkou váhu, protože tělo vám může sdělit zprávu. Bolest v bradavce může být dokonce příznakem rakoviny prsu , ale bohužel zkušenost je, že tato nemoc je zákeřnější. Mnohokrát probíhá bez bolesti, nahmataná bulka není ani jistá, zda je citlivá. Bezdůvodné zarudnutí bradavky nebo její výtok se však může stočit dovnitř a podezřelým znakem může být i hmatná bulka v podpaží.

Bolest bradavek není symptom, který lze snadno ignorovat. Ale nestojí to za to. Pokud stav neustupuje nebo se dokonce objevuje ve stále závažnější podobě, je bezpodmínečně nutné konzultovat lékaře za účelem stanovení diagnózy a zahájení případné léčby.

Co ještě můžeme udělat pro ochranu bradavek

Existuje několik věcí, kterým je v zásadě dobré věnovat pozornost, abyste se vyhnuli bolesti a citlivosti bradavek:

Snad nejdůležitější je výběr správné podprsenky. Nejen o barvu a sexy vzhled je třeba pečovat. Celodenní nošení spodního prádla nám ztrpčuje den, protože může způsobit nepohodlí a bolest.

článek pokračuje na další stránce…