Konopí pomáhá pacientům s Crohnovou chorobou! Výzkum odhaluje úžasné výsledky

Do studie bylo zapojeno 21 pacientů trpících Crohnovou chorobou, z nichž 13 byli muži a 8 ženy. Průměrný věk účastníků byl 40 let. Všichni pacienti se předtím pokoušeli léčit svou IBD kortikosteroidy, imunomodulátory nebo protinádorovými léky, ale bez úspěchu. Výzkumníci náhodně rozdělili pacienty do dvou skupin a započala 10týdenní studie (8 týdnů léčby a 2 týdny kontrolní fáze). 11 pacientů dostalo příležitost kouřit jointy s obsahem 115 mg THC dvakrát denně.

Ostatní pacienti v placebem skupině dostali totožnou léčbu, ale bez THC. Výsledky studie ohledně konopí a léčby Crohnovy choroby byly následující:

Úplná remise příznaků choroby byla zaznamenána u 5 z 11 pacientů, kteří užívali konopí s obsahem THC. Klinická odpověď byla pozorována u 10 z 11 pacientů užívajících konopí s THC, což znamenalo snížení indexu aktivity Crohnovy choroby z hodnoty nad 200 na hodnotu nad 100. 3 z 11 pacientů užívajících konopí s THC přestalo užívat kortikosteroidy. Všichni účastníci užívající konopí s THC hlásili zlepšení spánku a chuti k jídlu, aniž by se vyskytly výrazné nežádoucí účinky.

Výzkumníci si však kladou otázku, zda účinky konopí při zlepšování příznaků Crohnovy choroby a zánětlivých vzplanutí nemaskují hlavní příčinu tohoto onemocnění, která dosud není známá. Účinnost konopí může být způsobena také tím, že pacienti trpící Crohnovou chorobou produkují nižší množství endokanabinoidů, což jsou přirozené formy THC. Tím, že dodávají kanabinoidy receptorům v těle, může být potlačen zánět, který může způsobovat jakoukoli kombinaci výše zmíněných příznaků Crohnovy choroby. Konopí jako léčba Crohnovy choroby

Účinky konopí mohou být využity i při léčbě Crohnovy choroby. Pokud zvažujete tuto léčbu pro sebe nebo své známé, zde je několik kroků, které byste měli podniknout před tím, než začnete užívat konopí. 1. Navštivte svého lékaře, sdělte mu své symptomy a otevřeně se s ním poraďte ohledně léčby Crohnovy choroby pomocí konopí. 2. Pokud je tato léčba legální ve vaší zemi a lékař se domnívá, že by vám mohla pomoci, požádejte o předpis na léčebné konopí. Pokud není léčebné konopí dostupné ve vaší zemi, můžete stále zlepšit své příznaky úpravou stravy a eliminací vyvolávajících faktorů choroby.