Snižuje cholesterol a stabilizuje krevní tlak: 6 blahodárných účinků lněného čaje

Kromě toho může lněné semínko také pomoci předcházet zácpě, cukrovce nebo obezitě díky vláknině, kterou obsahuje . Při pití čaje jsou jednou z jeho nejdůležitějších složek lignanové polyfenoly, o kterých je známo, že mají protizánětlivé vlastnosti, díky kterým napomáhají trávení a vyrovnávají střevní flóru.

Čaj se navíc po staletí používá ke zmírnění nepříjemných příznaků menopauzy, a to díky vysokému obsahu fytoestrogenů, které mají účinky podobné estrogenům. Snižuje intenzitu návalů horka, nočního pocení, suchosti pochvy a dokonce i riziko osteoporózy.

Nálev z něj je nápoj oříškové chuti, světle žluté barvy a mírně viskózní konzistence. Pro své pozitivní účinky na zdraví je oblíbený zejména v Asii. Tento teplý nápoj se snadno vyrábí ze semínek s vysokým obsahem antioxidantů.

Naberte 1–2 polévkové lžíce lněného semínka do 200 mililitrů horké vody a přikryté namočte alespoň 10–12 minut (ale můžete i přes noc), poté přefiltrujte.

Kdo chce, může dochutit citronem a hodí se k němu i koření jako skořice, kardamom nebo zázvor, případně přidat i mátu. Užívejte maximálně 2-3 šálky denně před jídlem.