Superbugy by mohly do roku 2050 zabít 10 milionů lidí ročně

Pro Cynthii Hortonovou představovaly novou příležitost také bakteriofágy. Hortonův imunitní systém byl již oslaben celoživotním bojem s lupusem, ale poté, co mu v roce 2003 odstranili rakovinný nádor z ucha, následovalo několik kol chemoterapie a ozařování, staly se ušní infekce běžným jevem a nesnesitelné bolesti uší udělaly z každodenního života noční můru. život.

„Probouzím se s hroznými bolestmi, jako když mám kořenový kanálek ​​bez anestezie. Když vstanu, infekce mi vytéká z ucha a někdy z ní vytéká krev,“ řekla.

Infekce byly obvykle léčeny antibiotiky, ale jak roky plynuly, bakterie v Hortonových uších se stávaly stále odolnějšími vůči antibiotikům.

„Tyto multirezistentní superbakterie mohou způsobit chronické infekce trvající měsíce až roky, někdy i desetiletí.“ Je téměř směšné, jak se některé z těchto bakterií postupem času stanou virulentními,“ vysvětlil Dwayne Roach , odborný asistent na San Diego State University, který provádí výzkum bakteriofágů, infekčních chorob a imunologie.

Loni lékaři nabídli Hortonovi novou možnost léčby: bakteriofágy, zkráceně fágy, které napadají a požírají bakterie. Žena řekla terapii ano a vědci při tom učinili překvapivý objev.

Jak se ukázalo, Hortonovu infekci způsobil vzácný superbug, který byl identifikován v některých volně prodejných očních kapkách a který u několika lidí způsobil trvalou ztrátu zraku a v některých případech i slepotu.

Náhle se řešení Hortonova problému stalo ještě důležitějším: mohly by bakterie v jeho uchu vědcům pomoci najít bakteriofágy, které také léčí oční infekce?

článek pokračuje na další stránce..