Superbugy by mohly do roku 2050 zabít 10 milionů lidí ročně

Výzkumníci z Centra pro inovativní fágové aplikace a terapii (IPATH) identifikovali několik bakteriofágů, které úspěšně napadají bakterie způsobující tyto infekce.

Bakteriofágy jsou viry, které byly geneticky naprogramovány k vyhledávání a ničení bakterií. Podle odhadů jsou fágy nejrozšířenějšími a nejrozmanitějšími organismy v biosféře Země, vyskytují se v podstatě všude a mohou působit jako skuteční „Terminátoři“ v boji proti bakteriím.

A i když ve svém poslání zabít bakterie selžou, jsou nuceni používat všemožné úhybné manévry, aby přežili, jako je odstranění vnější membrány, aby se viry nedostaly dovnitř. Ale díky tomu mohou bakterie také ztratit svou schopnost odolávat antibiotikům, takže se mohou opět stát zranitelnými vůči obvyklé léčbě.

V současné době probíhají klinické studie, které mají testovat účinnost bakteriofágů proti infekcím močových cest, chronické zácpě, kloubním infekcím, diabetickým vředům na noze, tonzilitidě a perzistentním, recidivujícím infekcím u pacientů s cystickou fibrózou.