Tato bylina je nejlepším přítelem každé ženy

Může zmírnit příznaky menopauzy

Během menopauzy, kdy nemáte menstruaci, mohou nízké hladiny hormonů stále způsobovat nepříjemné příznaky, včetně návalů horka a deprese. Výzkum naznačuje, že keř přítele může zmírnit stížnosti:

Dá se to vysvětlit tím, že tento keř obsahuje fytoestrogeny, tedy přírodní látky, které v lidském těle působí estrogenně.

Možné vedlejší účinky

Zimolez může u některých lidí způsobit mírné vedlejší účinky. Pokud ho někdo konzumuje v době, kdy ho jeho tělo nepotřebuje, nebo ho přijímá v nadměrném množství, může to vést k nevolnosti a žaludečním potížím. Mezi další rizika patří:

  • Lékové interakce: Třezalka tečkovaná může interagovat s určitými léky na předpis.
  • Exacerbace nádorů citlivých na hormony: Protože měsíček ovlivňuje hormony, může zhoršit některé druhy rakoviny, včetně rakoviny prsu, dělohy a vaječníků a další zdravotní stavy, které jsou negativně ovlivněny hormonálními změnami.
  • Těhotenství a kojení: Ačkoli někteří lidé říkají, že zimolez zvyšuje produkci mléka, neexistuje dostatek důkazů, které by to podporovaly. Podle odborníků je třeba kvůli bezpečnosti miminka konzumaci keře v těhotenství nebo kojení vyvarovat.

Stejně jako u všech doplňku výživy je také doporučeno se před jejich užíváním poradit se svým lékařem a měli byste je začít užívat v co nejmenší předepsané dávce.