Tato rostlina má vliv na krevní tlak a je dokonce účinnější než česnek

Napadlo by vás, že kysané zelí, dýňový guláš nebo tvarohový koláč jsou také ochucené stejným kořením, které se dá použít i jako léčivá rostlina, je bohaté na antioxidanty a je plné vitamínů C a A? Navíc je toto zdravé, voňavé, velmi charakteristické ochucené koření také užitečné, pokud se chcete vyhnout problémům s krevním tlakem, srdečním onemocněním a rakovinovým změnám.

Listy i semena kopru jsou vynikající k tomu, aby naše jídlo bylo chutnější, ale celkově toho kopr jako léčivá rostlina umí mnohem víc. Z jeho blahodárných vlastností rozhodně stojí za zmínku, že svým léčivým účinkem konkuruje česneku.

Listy kopru mají jinou chuť než jeho semena

Kopr najdete v evropské i asijské kuchyni. Zatímco listy mají sladkou, travnatou chuť, semena kopru jsou aromatičtější, s mírně citrusovou chutí, tedy trochu podobná kmínu. Jako koření se často kombinuje s lososem, bramborami a omáčkami na bázi jogurtu.

Kromě svého kulinářského využití se kopr používá také k léčbě různých onemocnění, od zažívacích problémů přes zmírnění koliky u dětí až po odstranění zápachu z úst.

Jeho zdraví-ochranný účinek je nesporný

Čerstvý kopr má velmi nízký obsah kalorií, přesto je dobrým zdrojem mnoha základních vitamínů a minerálů. Obsahuje hodně vitamínu C, který posiluje imunitní systém a napomáhá tvorbě kostí a hojení ran , a také vitamín A, který je nezbytný pro zdravý zrak.

Je to také silný antioxidant , který chrání buňky před poškozením. Výzkum ukazuje, že konzumace potravin bohatých na antioxidanty může pomoci snížit chronický zánět a předejít nebo dokonce léčit některé zdravotní problémy, včetně srdečních onemocnění, Alzheimerovy choroby, revmatoidní artritidy a některých forem rakoviny.

Kopr je také dobrým zdrojem manganu. Přestože naše tělo potřebuje tento minerál ve velmi malém množství, přesto je nezbytný, protože podporuje normální činnost mozku a nervové soustavy a také metabolismus cukrů a tuků.

Vzhledem k tomu, že čerstvý kopr se obvykle konzumuje v menším množství, dostáváme během každého jídla výrazně méně vitamínů a minerálů.

článek pokračuje na další stránce…