Tea tree oil – nevšední pomocník pro všední dny

Úvodem, jak se sluší a patří, bychom měli Tea tree oil představit vám, široké i odborné veřejnosti. Leč velmi účinný a všeobecně známý produkt v zahraničí, na našem trhu stále nezaujímá takové postavení, jaké by si zasloužil.

Podnikněte spolu s námi cestu neprobádanou, plnou tajemných zákoutí. Dovolte nám představit Tea tree oil, taktéž nazývaný jako australský všelék.

Tea tree oil

V jednoduchosti se jedná o čirý esenciální olej, který vůní připomíná kafr, případně Eukalyptus. Původcem tohoto oleje je kajeput střídavolistý, jehož jediným domovem je Nový jižní Wales v Austrálii, kde na bažinatých územích můžeme často vidět krémově bílé květy těchto stromů. Lepkavé listy jsou však mnohem zajímavější, obsahují více než 50 látek organického původu. Tento strom je příbuzným druhem pro myrtu. Ovšem je nutné uvést, že tento strom nemá nic společného s čajovníkem, jak je mnohdy uváděno.

Samotný olej se nezískává lisováním, ale destilací listů stromu, což je zvláštností.

Hned na úvod bychom měli zdůraznit vynikající vlastnosti pro užití jak v oblasti medicíny, tak jeho jedinečné kosmetické vlastnosti, díky kterým je ceněn ženami i muži po celém světě. Obecně můžeme tvrdit, že je to velmi účinný antiseptický, antimykotický a antivirový olej. Zásadně se však neužívá 100% extrakt, avšak je ředěn v důsledku velmi silných účinků v původní formě.

Historie

Bez historie by nebyla budoucnost. Původní obyvatelé východní Austrálie již v dávných dobách využívali tzv. „čajové stromy“ jako součást svých léčebných rituálů. Nachlazení, tržné rány, bolest v krku či kožní nemoci, všechny tyto neduhy byly léčeny právě extraktem či samotnými listy stromu kajeputu střídavolistého. Osadníci, kteří přišli ze zámoří, se tento strom snažili dokonce vymítit, avšak to se jim naštěstí nepovedlo, a jeho historie se proto mohla psát dál.

Kajeput střídavolistý byl tak pro svět objeven až velkým mořeplavcem, kapitánem Cookem, a to roku 1777. Právě v tomto roce vzniká jméno „Tea Tree oil“, jelikož James Cook píše ve svém deníku o „čajové rostlině“. Ovšem historie oleje je velmi mladá. Datujeme ji do 20. – 30. let 20. století, kdy badatel Arthur Penfold uvedl na světlo světa vůbec první zprávu o účincích oleje Tea tree, zejména pak o jeho antibakteriálním účinku. Právě 20. léta 20. století můžeme zařadit jako datum prvního komerčního využití. Právě roku 1927 dochází k první komerční produkci v Bungawalbyn v Novém Jižním Walesu. Za znovuobjevení Tea tree oil tedy vděčíme výzkumnému týmu kolem Arthura Penfolda, jež vědecky podložil jeho účinky.

Naneštěstí, světové války znamenaly pro rozvoj a osvětu Tea tree oil úpadek v důsledku rozvoje komerčních léčiv farmaceutických firem. Právě mezi lety 1950 až 1970 je Tea tree oil prakticky vytlačen z trhu, spolu s přírodní medicínou, kdy v důsledku mnoha moderních medicínských postupů je přírodní medicína považována za „staromódní“. Tento trend byl zastaven až v období 70. let, kdy obecně započal vzrůstat zájem lidí o přírodní produkty a alternativní medicínu obecně. Právě v této době byl označen za jedno z nejsilnějších přírodních antiseptik vůbec. Období 70. let je známé obavou ze znečištění přírody a nebezpečí ze syntetických léčiv. Velmi významně se na rozvoji Tea tree oil podílel Eric White, který izoloval geneticky nejlepší sazenice kajeputu střídavolistého. Rok 1980 je považován za prvopočátek v boji za celosvětovou osvětu Tea Tree oil. Firma Thursday Plantation, první firma která využila kajeput střídavolistý komerčně, se rozrůstá a vede kampaň proti destrukci původních oblastí kajeputu střídavolistého. Od roku 1991 do roku 1996 se objevuje na trhu nespočet nezávislých studií, které potvrzují efektivitu Tea Tree oil. Dnes je Tea tree oil opět na výsluní a těší se zájmu jak široké veřejnosti, tak odborníků.

Tea tree oil a medicína – strana 2

Mnohé studie, včetně těch nejnovějších, podporují všeobecně známý fakt, který staví Tea tree oil do pozice účinného pomocníka v péči o kůži a při léčbě mnohých onemocnění. Roku 1949 byl sepsán farmaceutický kodex Velké Británie, kde je zmíněn Tea tree oil a současně je zapsán na seznamu léčiv Velké Británie i USA.

Účinek byl prokázán v případě bakterie staphylococcus aureus, stejně tak je považován jako účinné antimykotikum. Své místo obhájí i v boji proti lupům. Mnohé výzkumy pak tea tree oil staví do popředí jako významného bojovníka s akné. Závěrem je taktéž nutné upozornit na počátky výzkumů, které se zaobírají účinkem tea tree oil proti herpesvirům (opar, plané neštovice, pásový opar apod.).

Je nutné dbát varování Americké společnosti pro rakovinu, která poukazuje na toxicitu v případě požití. Je doporučován pouze k zevnímu užití. V případě požití může způsobovat zmatenost a otupělost, v mnohých případech pak halucinace, poruchy rovnováhy, zvracení či dokonce dyspepsii a vážné vyrážky. Je důrazně doporučeno neužívat tea tree oil na sliznice lidského těla. V případě aplikace do nosu může vést k jeho silnému podráždění, v případě aplikace do uší až ke ztrátě sluchu.

Stejně jako mnohé přípravky alternativní medicíny, i zde je nutné upozornit na možný výskyt alergické reakce, avšak z všeobecných výzkumů vyplývá, že neředěný olej by mohl být alergický pro méně než 6% populace, jak vyplynulo z italského výzkumu. V případě ředění se alergické reakce prakticky vytrácejí.

Prodej tea tree je možný pouze ve skleněných obalech, jelikož má schopnost chemicky reagovat s jinými látkami, případně nesmíme opomenout ani jeho vysoké penetrační vlastnosti. Velmi důležité je i pravidlo, které stanoví, že danou látku není možné užívat vnitřně.

Obecné využití Tea tree oil – strana 3

Mimo mnohé odborné výzkumy s odkazem na využití v medicíně, je tea tree oil hojně využíváno ve všeobecném lékařství a alternativní léčbou. Jeho účinky znaly a znají australské domorodé kmeny, které jej užívají nejen na kožní poranění, ale taktéž jako dezinfekci ran či oděrek. Svou vůni taktéž odpuzuje hmyz, tudíž je v ředěné formě vhodný i pro domácí mazlíčky – vši a blechy.

Od našich věrných čtenářů a zákazníků Vám pak přinášíme tip, jak zatočit s mastnými vlasy a lupy. Právě Tea tree oil je již mnoho let užíván v péči o vlasy a pokožku hlavy. Je to jednoduché. Stačí přidat pár kapek Tea tree oil do Vašeho oblíbeného šamponu, kdy přibližně 10 – 15 kapek Tea tree vystačí na šampon o objemu 250 ml. Je nutné nechat takto „upravený“ šampon krátce působit, aby se Tea tree v šamponu dostalo až ke kořínkům.

Pokud Vás trápí rýma či nachlazení, pak čtěte dále. Tea tree oil je esencí s antiseptickými účinky, která uleví při obtížích s dýchacími cestami, případně při rýmě. Můžete využít Tea tree oil do aromalamp, případně jej inhalovat a to v poměru 5 – 10 kapek na litr vody.

Jestliže milujete odpočinek v léčivé koupeli, pak právě pro Vás zde máme tip na regenerační koupel, která podpoří Vaši kůži, v případě kožních infekcí podpoří hojení. Připravte si léčivou emulzi v podobě 10 kapek Tea tree oil spolu se lžící medu nebo panenského oleje, kterou následně vlijte do horké vody. A užívejte si jedinečné účinky Tea tree oil.

Pokud Vás ale mnohem více trápí bolest Vašich svalů a kloubů, i zde Tea tree oil pomůže. Tento blahodárný produkt využívali již australští domorodci a Ti radí smíchat Tea tree oil v poměru 10 – 15 kapek spolu s mandlovým či sezamovým olejem, kdy bolavé klouby či svaly ponoříme do horké vody smíchané s touto esencí a doslova louhujeme po dobu 15 – 30 minut.

Na závěr rada pro šetřivé hospodyňky. Věděli jste, že Tea tree oil lze využít i k dezinfekci bytových textilií, koberců, záclon i Vašeho prádla. Stačí jen k aviváži při praní přidat pár kapek Tea tree oil.

Využití Tea Tree oil ve zkratce:

  • dezinfekce ran, odřenin a popálenin
  • zklidnění míst po štípnutí hmyzem
  • zklidnění míst popálených sluncem
  • účinný při zmírnění projevů akné
  • účinný bojovník s plísní nohou, infekcemi a bradavicemi
  • velmi výrazně napomůže při řešení problémů s lupy, opary či afty
  • prostředek vhodný při nachlazení, kašli a rýmě
  • zmírní bolesti svalů, kloubů a namožených míst

Přidat komentář

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno