Vše, co potřebujete vědět o lněném semínku. Jedna lžíce každý den a s vaším tělem tu udělá divy

Lněné semínko podporuje metabolismus a pomáhá při hubnutí, jelikož vypití nálevu z lněných semínek před jídlem vyvolává pocit sytosti. Díky bohatému obsahu rostlinných sterolů pomáhá snižovat cholesterol a zlepšuje stav pokožky, vlasů a nehtů.

Lněné semínko je také bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které podporují srdeční činnost, posilují kosti a imunitu, a zlepšují činnost mozku a paměť.

Udělejte si nálev z lněných semínek

Pro přípravu nálevu z lněných semínek je třeba smíchat 1 polévkovou lžíci lněného semínka s jednou sklenicí vroucí vody a nechat směs přikrytou 15 minut odstát. Poté můžete přidat trochu medu a pít nálev dvakrát denně.

Jak konzumovat lněná semínka

Lněné semínko můžeme konzumovat různými způsoby, nejčastěji se připravuje výluh nebo odvar. Pro přípravu výluhu zalijeme lžíci semínek vroucí vodou a necháme mírně vychladnout, případně přidáme med a pijeme dvakrát denně.

Pokud máme žaludeční problémy, můžeme si připravit odvar, při kterém lžíci semínek vaříme vlažné vodě 10-15 minut, necháme vychladnout a přecedíme. Tento odvar pijeme dvakrát denně půl sklenice.

Semena lze také přidávat do ovesných vloček nebo prosa, přidat do smoothies nebo použít lněný olej lisovaný za studena jako doplněk do salátů.

Přestože je olej zdravý, nemá tolik cenných vlastností jako semena a není vhodný ke smažení.