Cítí se jako v Černobylu: Zvířata umírají, lidé mají krev ve stolici. Nebojte se, vzkazují jim úřady

SITA/AP, Gene J. Puskar
SITA/AP, Gene J. Puskar

Obyvatelé města East Palestine tvrdí, že po vykolejení vlaku, který převážel chemikálie, mají zdravotní problémy
Úřady tvrdí, že voda i vzduch jsou bezpečné.

Úřady se snaží uklidnit obyvatele postiženého města a ujistit je, že situace není tak vážná, jak by se mohlo zdát. Nicméně obyvatelé se cítí podobně jako po katastrofě v Černobylu, když hlásí zdravotní potíže a úmrtí zvířat, zatímco úřady tvrdí, že neexistuje žádné nebezpečí.

Obyvatelé městečka East Palestine v Ohiu stále neznají odpovědi na své otázky ohledně nehody, která se stala 3. února, když poblíž města vykolejil vlak s chemikáliemi. Místní jsou znepokojeni a bojí se o své zdraví, protože se počet lidí hlásících zdravotní potíže ve městě navyšuje každým dnem. Navíc jsou frustrováni a naštvaní na úřady, které poskytují protichůdné informace ohledně toho, co je bezpečné a co ne.

Lidé žijící ve městě s téměř pěti tisíci obyvateli jsou vyděšení a nahlásili vyrážky, červené oči, problémy s dýcháním, zvláštní chuť v ústech a dokonce krev ve stolici. Lidé i zvířata jsou zasaženi a některá zvířata už dokonce uhynula.

Při incidentu, ke kterému došlo 3. února v blízkosti města, se chemikálie rozkládaly na fosgen, což je látka používaná v první světové válce. Zápach stále visí ve vzduchu i po dvou týdnech a připomíná směs spálených pneumatik a laku na nehty.

Vlak, který způsobil tuto ekologickou katastrofu, měl 141 vagónů chemikálií. Zhruba polovina z nich se při nehodě převrátila a vypustila nebezpečné látky. Příčina nehody zatím není jasná, ale naznačují se problémy s nápravou. Mezi chemikáliemi, které se ve vlaku nacházely, byly vinylchlorid, ethylenglykol monobutylether, butyl-akrylát, ethylhexyl-akrylát a isobutylen.

článek pokračuje na další stránce..