Blíží se změna času! Kdy nastane a jak se s ní nejlépe vypořádat podle odborníků?

Z blížící se rovnodenností se opět blíží čas, kdy se ručičky hodinek přesunou o hodinu dopředu a začne platit letní čas. Letos se to stane 31. března. Ačkoli tato změna nastává v neděli, kdy většina z nás nemusí vstávat do práce, jeden den nestačí na to, aby si na nový režim zvykli. Lidé potřebují minimálně týden, někdy i déle, aby si přeprogramovali své vnitřní hodiny. U mnoha z nich se po této změně okamžitě objevují zdravotní obtíže.

Přestože posun času o jednu hodinu se může zdát jako drobná změna, odborníci na spánek na ni pohlížejí jinak. Podle nich právě tato změna má vliv na problémy se spánkem, zvyšuje riziko srdečních problémů, poruch nálad a počátečních potíží s adaptací, včetně zvýšené nehodovosti v silniční dopravě.

Důvodem je narušení cirkadiánních rytmů, které nejsou v souladu s přirozenými cykly světla a tmy. Tyto rytmické cykly řídí spánek a další klíčové tělesné funkce, jako je chuť k jídlu a nálada, a jsou z velké části ovlivněny světelnými podněty. Aby se tyto rytmické cykly každý den obnovily, musí být synchronizovány s přirozenými cykly světla a tmy, což zajistí zdravý a kvalitní spánek.

článek pokračuje na další stránce…