Do Kuciakova domu se dnes zakousl bagr. Na jeho místě vyroste památník

Návrh na památník s názvem Zahrada, který zvítězil v soutěži, byl vytvořen designéry Benjamínem Brádňanským, Vítem Haladou a Martinem Piačekem. Koncept pracuje s nakloněním terénu, což má evokovat pocit nerovnováhy, změny a nestability. Památník bude sloužit k připomínání minulosti, ale zároveň poskytne prostor pro reflexi a pohled do budoucnosti. Výstavba památníku bude hrazena z rozpočtu města Trnavy.

Před více než pěti lety došlo k brutální vraždě novináře Jana Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Vykonavatel Miroslav Marček si za to odsedí 25 let vězení, stejný trest dostal i Tomáš Szabó.

Zoltán Andruskó byl odsouzen na 15 let nepodmíněně. Vinu za vraždu stále řeší soud v případu podnikatele Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsové, které byly zpočátku zproštěny obvinění, ale Nejvyšší soud vrátil případ k rozhodnutí prvostupňovému soudu v roce 2020.

V minulém týdnu se v případu Kuciak opět projednávalo. Policie požádala Specializovaný trestní soud o zapůjčení mobilních telefonů Mariana Kočnera, které si chtějí důkladněji prohlédnout v souvislosti s dalším vyšetřováním ohledně přípravy vražd. Tuto informaci potvrdil prokurátor Úřadu speciální prokuratury Matúš Harkabus.

Podle prokurátora Matúše Harkabuse je důvodem, proč se mobilní telefony Mariana Kočnera nebudou předávat policii, existence modernějších programů, které by mohly efektivněji pomoci s obnovou vymazaných dat.

Prokurátor také zdůraznil, že není jisté, zda by se podařilo obnovit nějaká další data. Soud musí ještě rozhodnout o tom, zda se mobilní telefony budou předávat policii.

Kočnerův advokát Marek Para se vyslovil proti předání mobilů policii. Zástupce rodiny zavražděného novináře, Roman Kvasnica, má naději, že analýza mobilních telefonů by mohla přinést nové informace. Z jejich pohledu je třeba vyvíjet aktivitu ke každému důkazu, který se jeví jako reálně vykonatelný.