Hrozí mimořádné riziko napadení klíštětem, varuje ČHMÚ

Borelióza a encefalitida jsou pro člověka velmi nebezpečné

Lymeská borelióza a klíšťová encefalitida jsou nemoci s vysokým nebezpečím. Klíšťata mohou přenášet tyto infekce na člověka. Borelióza, způsobená bakteriemi, se léčí antibiotiky, zatímco u klíšťové encefalitidy, která je virové povahy, lze pouze zmírnit příznaky. Společné příznaky obou nemocí zahrnují únavu, bolest hlavy a horečku.

Ve druhé fázi boreliózy se mohou postihnout klouby, centrální nervový systém a v některých případech i srdce. Encefalitida může pokračovat výraznými bolestmi, vysokou horečkou, zmateností a ztuhlostí šíje. Může mít dlouhodobé následky včetně rizika úmrtí, protože virus postihuje mozek a mozkové blány.

Jedním z příznaků, že člověk byl infikován boreliózou, může být vznik červené skvrny s vybledlým středem kolem místa přisátí klíštěte. Nicméně pouze zhruba polovina infikovaných lidí tuto skvrnu vyvine.

Podle předběžných údajů Státního zdravotního ústavu (SZÚ) se letos do konce dubna boreliózou nakazilo 416 lidí, zatímco loni ve stejném období bylo zaznamenáno 279 případů. Počet případů klíšťové encefalitidy byl srovnatelný, s 13 případy letos a 12 případy loni.