Kvalitní slovenský česnek z obchodů vytlačil dovoz ze zahraničí

V obchodech stále nalezneme čínský česnek, ale především španělský česnek. Díky pokročilým technologiím jsou schopni ho pěstovat ve větším množství a s nižšími náklady. Na Slovensku odrazuje od pěstování česneku vysoká cena hnojiv, závlahy a ruční sklizeň, a také obtížnost hledání sběračů.

„Celkově je naše soběstačnost v produkci česneku na úrovni přibližně 50 procent. Sklizňové plochy se v posledních letech mírně zvýšily, ale nelze hovořit o výrazném pozitivním trendu,“ uvedl Matej Korpáš ze Slovenské zemědělské a potravinářské komory.

„Dokážu vidět velmi pěknou úrodu, velikost hlaviček a zdravotní stav tohoto česneku,“ dodal.

Vzhledem k tomu, že ceny česneku určuje dovoz, ceny slovenského česneku se v posledních pěti letech rapidně nezvýšily. V Komoči se na novou úrodu podílel dokonce desetiletý Leonard – učí se, aby česnek z bývalého česnekového velmoci nezmizel úplně.

„Je to opravdu škoda, když by se tento česnek přestal úplně pěstovat, protože už teď je ho velmi málo,“ konstatoval Leonard.

Pěstitelé zachovávají poctivý domácí česnek bez použití chemikálií a suší ho tradičním způsobem na vzduchu. Nejlepší způsob, jak si být jistý, že kupujete domácí slovenský česnek, je zakoupit ho přímo od pěstitelů přímo ze dvora.