Meteorologické jaro oficiálně přišlo, bude trvat tři měsíce

Prvním březnem začíná meteorologické jaro, které podle kalendáře trvá tři měsíce. V mnoha kulturách je tento den oslavován jako znovuzrození přírody.

V určitých kruzích jsou s ním spojeny i různé lidové zvyky a tradice, o jejich skutečném původu však neexistují konkrétní údaje. Jde o to , že bez ohledu na počasí má 1. březen symbolický význam. Skrze něj cítíme a prožíváme Orient a ruku v ruce s přírodou jsme sami tak trochu znovuzrozeni.

Změna ročních období je důležitým milníkem nejen pro naši planetu, ale i pro všechny živé bytosti. Život na Zemi závisí na síle Slunce. Díky pohybu Země se dny prodlužují a noci zkracují, což znamená, že šeď zimy skončila a my si můžeme stále více užívat hřejícího sluníčka . Meteorologické jaro tedy spouští proces, který způsobí významnou změnu v životě všech živých bytostí na zemi.

Kromě kalendářního (neboli meteorologického) jara stojí za zmínku i astronomické jaro, které připadá na 20. března 2024. Přestože lidová tradice považuje Benediktův den za oficiální první jarní den, letos připadá kvůli pohybu naší planety (a složitým astronomickým výpočtům) na dvacátý.

článek pokračuje na další stránce…