Před 32 lety zemřela Jana Dítětová (†69): Život plný mužů, ale s žádným nebyla šťastná…

Rudolf Hrušínský (†73) o ní prohlásil, že když se talent rozdával, stála ve frontě dvakrát. Vždy dávala do svých rolí maximum a byla vždy perfektně připravená. Přestože měla velký herecký talent, nikdy se nestala velkou filmovou hvězdou. To však nebylo způsobeno pouze tím, že neměla ostré lokty jako některé její kolegyně. Osudové zvraty v jejím životě se často točily kolem jejích vztahů s muži, což také přispělo k tomu, že se nedostala na výsluní. Nakonec zemřela v osamění, přestože si během života nasadila snubní prsten několikrát.

Příznivci československého filmu často spojovali Janu Dítětovou s hercem Zdeňkem Dítětem (†81), se kterým spolupracovala nejenom v „Prstýnku“, ale také v komedii „Polibek ze stadionu“. Kvůli stejnému příjmení se často domnívali, že jsou i v reálném životě pár, ale ve skutečnosti mezi nimi neexistoval žádný romantický vztah.

Jana se poprvé provdala hned po válce, když řekla své „ano“ režisérovi a scenáristovi Vladimíru Vlčkovi (†58). Vlček byl silný komunista a přesvědčoval Janu o světlé budoucnosti, což udělalo jeho emigraci do Francie po sovětské okupaci Československa v srpnu 1968 pro Janu velkým šokem.

článek pokračuje na další stránce…