Před 32 lety zemřela Jana Dítětová (†69): Život plný mužů, ale s žádným nebyla šťastná…

Ještě předtím, než se stala Vlčkovou manželkou, se v pražském Realistickém divadle seznámila s Josefem Vinklářem (†76), se kterým se později provdala. V roce 1955 se jim narodil syn Jakub (68), který je dnes malířem a výtvarníkem v invalidním důchodu. Jejich manželství však nebylo dlouhé, protože Vinklář, který byl známý pro své noční výlety a oblibu u žen, opustil byt a už se nevrátil, což byla pro Janu velká zrada. Přestože situace byla těžká, zdá se, že zůstali přáteli.

Jana Dítětová měla i nadále smůlu na muže, i když měla své obdivovatele. Po celý život ji například miloval ruský houslista David Oistrach (†66). Dlouho si spolu dopisovali a tajně se setkávali v hotelu, když přijel kvůli svým koncertům do Československa. Ovšem byl ženatý a Státní bezpečnost měla stále dozor nad situací.

V roce 1967 se objevil v jejím životě psychiatr Stanislav Grof (92), a zdálo se, že s ním by mohla najít štěstí. Bohužel v tom samém roce získal Grof stipendium v USA a už se nevrátil, kde si vybudoval úspěšnou kariéru. Jana zůstala znovu osamělá.

V roce 1968 dostala nabídku hrát ve filmu „Žert“ a v té době se do ní zamiloval holandský historik a nakladatel Hans Roty. Na jeho pozvání přijela do Holandska se svým tehdy třináctiletým synem.

Otěhotněla a plánovali svatbu. Avšak Jana se nedokázala vzdát své kariéry v divadle ani své vlasti, a stěhování do Holandska bylo přerušeno v okamžiku, kdy sovětská vojska vstoupila na území Československa. Sen o společném životě se rozplynul a Jana podstoupila potrat. Navíc kvůli své roli ve filmu „Žert“ přišla o práci na několik let.