Slovensko trápí epidemie klíšťové encefalitidy. Můžete ji dostat už i na horách

Borelióza a encefalitida

Více častých setkání s klíšťaty přináší zvýšený výskyt onemocnění, která tyto parazity přenášejí. Eva Chmelanová, vedoucí odboru biologických hrozeb a pandemií Úřadu veřejného zdravotnictví, vysvětluje, že mírnější zimní podmínky mohou vést k rozšíření populace klíšťat a následně zvýšit riziko vystavení lidí lymské borelióze a klíšťové encefalitidě. Tyto nemoci jsou již v našem prostředí přítomné a klimatická krize ovlivňuje jejich výskyt a počet hlášených případů onemocnění.

Lymská borelióza je prvním z těchto onemocnění a je způsobena bakterií. Zvláště problematická je, pokud si nevšimnete přisátého klíštěte a onemocnění postupuje. Doktor Martin Novotný, zástupce přednosty Kliniky infektologie a cestovní medicíny Univerzitní nemocnice L. Pasteura v Košicích, vysvětluje: „Lymská borelióza je onemocnění s širokým spektrem příznaků, které závisí na délce trvání infekce. Dosud nebyl zjištěn jiný způsob přenosu boreliózy na člověka než prostřednictvím klíštěte po jeho štípnutí.“

Jedním z prvních příznaků klíšťové encefalitidy je zarudnutí místa, kde se klíště přisálo. Příznaky tohoto onemocnění jsou však komplexní a v případě potíží je důležité vyhledat co nejrychleji lékařskou pomoc.

článek pokračuje na další stránce…