Slovensko trápí epidemie klíšťové encefalitidy. Můžete ji dostat už i na horách

Na Slovensku je klíšťová encefalitida dlouhodobým problémem a Světová zdravotnická organizace v analýze uvádí, že Slovensko je známé výskytem této nemoci. Kromě přenosu klíštětem přispívá k vysokým počtům případů i konzumace nepasterizovaných výrobků z kozího a ovčího mléka.

Málokdo si totiž uvědomuje, že nemoc se může přenést nejen klíšťaty, ale také po požití kontaminovaných mléčných výrobků. „Klíšťová encefalitida postihuje centrální nervovou soustavu a může mít vážné a trvalé následky. Je nerozhodné, zda se člověk nakazil virem prostřednictvím infikovaného klíštěte nebo konzumací kontaminovaných mléčných výrobků,“ potvrdil hlavní hygienik Ján Mikas.


Hlavní hygienik informoval již v polovině srpna předchozího roku, že na Slovensku bylo zaznamenáno 141 případů klíšťové encefalitidy. „V porovnání s rokem 2021, kdy bylo celkem 92 případů, se jedná o výrazný nárůst,“ uvedl Mikas.

Počet případů se ještě zvýšil do konce roku – zaznamenán byl nejvyšší výskyt klíšťové encefalitidy na Slovensku za posledních 60 let. „Počet případů překročil hranici 200, což naposledy nastalo v roce 1960,“ upozornila Jana Kerlik z Regionálního úřadu veřejného zdravotnictví v Banské Bystrici.

Klíšťová encefalitida je infekční virové onemocnění, které postihuje centrální nervovou soustavu. První příznaky jsou obvykle podobné chřipce, ale ve druhé fázi onemocnění se projevují silné bolesti hlavy, závratě a poruchy vědomí.