Už dnes v noci vyvrcholí meteorický roj Lyridy. Jak jich spatřit co nejvíce?

Jak zakončit pěknou sobotu s převážně slunečným počasím? Máme pro vás jednu radu: podívejte se na noční oblohu. Dnes, v sobotu 22. dubna, vrcholí meteorický roj Lyridy.

Po delší době bez významných ročních meteorických rojů se konečně objevují Lyridy, aby ukončily tento pomyslný suchý období. V tomto článku vám poradíme, kde je hledat a kdy bude možné je pozorovat v největším množství. Také se budeme zabývat otázkou, zda bude pozorování příznivé i při nepříznivém počasí.

Lyridy jsou jedním z nejstarších zaznamenaných meteorických rojů a během tří nocí by měly produkovat 10 až 15 meteorů za hodinu, s vrcholem v neděli 23. dubna ve 03:06 SELČ. Tyto meteorické roje jsou pozorovatelné na obloze od 15. dubna až do 29. dubna, ale jejich maximum je v porovnání s letními Perseidy a jinými meteorickými roji poměrně úzké.

Budeme je moci vidět?

Máme dvě dobré zprávy. První je, že v pátek 20. dubna Měsíc vstoupil do fáze novu a nebude tedy svítit na noční obloze a bránit pozorování hvězd, planet a Lyridů. Druhá dobrá zpráva je, že bude možné pozorovat pestrou škálu meteorů – od těch největších až po ty nejmenší, které by jinak při měsíčním světle nebyly vidět.

článek pokračuje na další stránce…