Václav Postránecký by dnes oslavil 80 narozeniny

Václav Postránecký foto: youtube.com
Václav Postránecký foto: youtube.com

Herec Václav Postránecký čelil rakovině po dobu jednoho roku a když se nemoc rozšířila, již to bylo pro něj velmi náročné. Krátce před svým úmrtím uznal, že se mu cítí velmi špatně a neví, jak se bude cítit v příštích okamžicích. Proto se rozhodl mlčet o svém zdravotním stavu…

Václav Postránecký se narodil 8. září 1943 v Praze. Již od dětství byl aktivní v poloamatérském divadle Menton v Praze a jako mladý talent se také objevoval ve filmech. Jeho prvním filmovým vystoupením byla role v agitce „Konec strašidel“ z roku 1952.

Význačnější a prominentnější role se pro něj objevila v komedii, kterou tehdy teprve začínající režisér Oldřich Lipský nazval „Vzorný kinematograf Jaroslava Haška“ (1955).

Václav Postránecký (Zdroj: Tv Prima)

V jednom z čtyř Haškových příběhů ztvárnil postavu chlapce, který vnesl chaos do domácnosti tím, že přivedl křečka a toto zvířátko si vybral gauč jako své stálé útočiště. O hereckých počátcích Václava Postráneckého se píše na webovém portálu Osobnosti.cz: „V dětství byl, i když byl v jeho okolí známý, normálním chlapcem, který nikdy nevyčníval.“

Jen v roce 1956 získal role ve čtyřech filmech, a do okamžiku, kdy dosáhl zletilosti, už jich stihl natočit patnáct. Jeho cesta k hereckému povolání však nevedla přímo, pravděpodobně proto, že nebyl přijat na Divadelní fakultu Akademie múzických umění (DAMU). Jeho dráha začala jako zámečnická profese, která mu postupně umožnila začít pracovat jako technik na divadelním jevišti. Teprve v období mezi lety 1960 a 1962 obdržel angažmá ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti, a poté strávil sedm let ve Státním divadle v Brně (1962 – 1969).

V roce 1968 zvítězil v soutěži Divadelních novin v kategorii herců do třiceti let a následně absolvoval roční studijní pobyt ve Velké Británii. V letech 1969 až 1978 byl členem Městských divadel v Praze. Později se stal součástí Národního divadla, které se stalo jeho domovskou scénou. Zde si zahrál významné role v inscenacích jako byl Král Lear od Williama Shakespeara, Ze života hmyzu od Josefa a Karla Čapkových a také v Shakespearově hře Romeo a Julie.

článek pokračuje na další stránce..