Virtuální autismus: nadměrné používání obrazovky způsobuje dětem vážné problémy

Nadměrné používání obrazovky způsobuje dětem vážné poškození – Foto: 123RF
Nadměrné používání obrazovky způsobuje dětem vážné poškození – Foto: 123RF

Nové klinické studie ukázaly, že mnoho dětí, které tráví značný čas před obrazovkami, ať už je to televize, videohry, tablety nebo počítače, vykazuje příznaky, které odpovídají běžným příznakům autismu. Tento jev se nazývá virtuální nebo digitální autismus.

Přestože se pro podobnost příznaků nazývá virtuální autismus , tento jev v podstatě nepatří do diagnostického rozsahu poruchy autistického spektra. Tento termín zavedl do užívání rumunský psycholog Marius Zamfir , který zjistil, že v Rumunsku se podíl dětí s diagnózou autismu neuvěřitelně zvýšil.

Příčina byla neznámá, a tak hledal odpovědi v nemocničních záznamech. A v těchto záznamech objevil rostoucí trend: zjistil, že děti s diagnózou autismus tráví čtyři a více hodin denně před různými typy obrazovek .

Podíl dětí s diagnostikovaným autismem ve Spojených státech v posledních desetiletích také znepokojivě vzrostl a virtuální autismus je za tím alespoň částečně. Zatímco v roce 1975 byl diagnostikován autismus jednomu z 5000 dětí, v roce 2005 to bylo každé 500 a v roce 2014 každé 68. dítě.

článek pokračuje na další stránce…