Ženy nedívat: jak skutečně vypadaly konkubíny harému

Po návratu domů Qajar nařídil ušít všechny své konkubíny a bylo jich asi 100, sukně podobné sukním baletkám. Jak  vypadaly ženy z harému íránského vládce, který disponoval velmi mimořádným vkusem, ukážou fotografie pořízené samotným Qajarem nebo jeho ruským dvorním fotografem Antonem Sevryuginim.

V 70. letech 19. století si ruský fotograf Anton Sevryugin otevřel svůj ateliér v Teheránu a později se stal dvorním fotografem íránského vládce.

Sevryughin vytvořil fotografickou kroniku Íránu a za své služby mu byl udělen čestný titul.

Ruskému fotografovi bylo dovoleno vyfotografovat samotného šáha, jeho mužské příbuzné, dvořany a služebnictvo. A za ním Qajar, horlivý obdivovatel fotografie, odešel zprava, aby zastřelil svůj harém.

Nová turecká série vypráví o životě dědice legendární Roksolany, sultána Ahmeda I., a jeho oblíbenkyně, krásné Anastasie, v budoucnosti – nejvlivnější ženy Osmanské říše. Události se odehrávají v 17. století. Děj je založen na příběhu mladé zajaté Anastasie.

Ve 13 letech byla unesena, načež skončila v harému Ahmeda I.  Dívka se stala vládcovou oblíbenkyní a byla po jeho boku čtrnáct let, porodila třináct dětí.  Po smrti Ahmeda se o jeho trůn přihlásili všichni nejbližší příbuzní. Kyosem (jak nazýval svého milovaného sultána) však dozrává k vlastnímu plánu – dosadit na trůn svého syna Murada.

Zdroj.youtube