9 lekcí, které se naučíte, když ztratíte někoho, koho jste milovali

Ztráta milované osoby je noční můra, ze které se nelze probudit, a v srdci zůstává nezaplnitelná díra. Ztráta často přichází v podobě rozvodu nebo rozchodu, což může být stejně bolestné jako smrt. Ať už někdo opustí náš život jakýmkoli způsobem, může se to zdát neuvěřitelně nespravedlivé. Ztráta je však součástí života a nemůžeme s ní nic dělat.

A pokud jsme tomu otevření, ztráta blízkých nás může naučit několik důležitých lekcí.

1. Život je příliš krátký na to, abychom ho plýtvali na potřeby a negativitu jiných lidí

Když ztratíme někoho blízkého, vždy si uvědomíme svou smrtelnost a začneme se dívat na věci z nadhledu. Začneme se ohlížet za svým životem a ptát se sami sebe, jestli děláme opravdu to, co nás činí šťastnými, nebo jestli děláme jen to, co od nás očekávají ostatní. Má to však i pozitivní stránku. Když si to uvědomíme, můžeme se změnit. Můžeme začít žít vědoměji a dělat rozhodnutí, která lépe naplňují naše vlastní očekávání. Tím, že budeme žít autenticky a věrně sami sobě, můžeme také uctít památku těch, kteří zemřeli.

2. Řekněte svůj názor

Když někoho ztratíte, je normální, že si přejete, abyste toho řekli víc nebo si více přiznali svou zranitelnost. Říkejte častěji, co cítíte, odvažte se být zranitelní a upřímní. Takto budete mít pocit, že jste řekli vše, co jste říci potřebovali, i když vztah nebude fungovat.

3. Žijte přítomností

Když ztratíme milovanou osobu, pociťujeme jakousi netrpělivost. Je to připomínka toho, že život je pomíjivý a čas běží. Když se naučíme žít v přítomnosti, může být každý okamžik skutečně vzácný. Pokud jste s někým, koho milujete, zaměřte veškerou svou pozornost na tento okamžik. Všímavost a uvědomění činí život nesmírně cenným. Když si najdete čas na dýchání a soustředění se na to, co máte před sebou, můžete si život užívat hlouběji.

4. Na maličkostech nezáleží tolik, jak si myslíte

Rozčilují vás často drobné nepříjemnosti? Například to, že váš manžel nedokáže dát špinavé prádlo do pračky nebo že děti neustále dělají nepořádek? Takové otravné maličkosti jsou sice nepříjemné, ale ve skutečnosti nejsou tak důležité, jak se vám v danou chvíli může zdát. To samozřejmě neznamená, že musíte akceptovat všechny druhy chování, ale neměli byste takovým věcem věnovat příliš velkou pozornost.

pokračování na další straně