Bylo potvrzeno, že ženy by měly spát mnohem déle než muži. Lékařský výzkum odhalil, kolik hodin by měly ženy denně spát

Bez ohledu na pohlaví je kvalitní a dostatečný spánek nezbytný pro dobré zdraví. Toho však může být v dnešním světě, který je často vystaven velkému stresu a intenzivní činnosti, poměrně obtížné dosáhnout. Podle doktora Raje Dasgupty mají zejména ženy tendenci spánek zanedbávat.

Spánek není jen dobou odpočinku těla a mysli. Musí obnovit svaly, které se během dne opotřebovaly, odstranit toxiny, které se během bdění hromadí v mozku, a uložit vzpomínky do bezpečí. Během spánku dochází také k regulaci emocí. Nedostatek spánku proto může zvýšit reakce až o 60 %, zejména pokud jde o negativní příznaky.

Spánková deprivace také ovlivňuje schopnost organismu regulovat základní funkce, jako je kontrola chuti k jídlu, imunitní obrana, metabolismus a hmotnost. V důsledku toho jsou lidé náchylnější k nutkání přejídat se, náchylnější k různým onemocněním a častěji přibývají na váze. Nedostatek odpočinku navíc hraje roli také při udržování cirkadiánních rytmů a vnitřních hodin těla.

Cirkadiánní rytmus je označení pro vnitřní hodiny těla, které fungují podle 24hodinového programu a řídí cyklus spánku a bdění. Tento cyklus může snadno ovlivnit metabolismus, náchylnost k zánětům a reakci na stres. Krátký spánek, ulehání do postele v neobvyklou dobu nebo vystavení jasnému světlu v noci může snadno narušit tento rytmus a mnoho dalších procesů, které reguluje.

Pokračování na další straně