Dejte si na noc do ponožky bobkový list a uvidíte, co se stane ráno

Vavřín je nejen koření s typickou vůní, ale také významná bylina s mnoha léčivými účinky. Proč si ho někdy musíme dávat do ponožek? Většina lidí zná bobkový list jako nepostradatelné kulinářské koření pro vaření. Bobkové listy mají výrazné aroma a dodávají pokrmům vynikající chuť. Jsou to vlastně sušené listy stromu zvaného vavřín. Tento strom, který původně pochází z Malé Asie, se dnes pěstuje téměř všude na pobřeží Středozemního moře a v poslední době se s ním často setkáváme i na českých zahradách. Jaké jsou výhody vavřínu a proč si naše babičky dávaly vavřín do ponožek?

Bobkový list

V dávné minulosti byly oblíbené bobkové listy. Byl to symbol spojený s bohem Apollónem, jedním z nejvýznamnějších bohů řecké mytologie. Na hlavě nosil vavřínový věnec, který představoval neopětovanou lásku nymfy Dafné, která se proměnila ve strom, aby se před Apollónem ukryla.

Stejně tak jsou odedávna známy léčivé účinky vavřínových listů. Obsahují blahodárné hořké látky, třísloviny, silice a alkaloidy, dále vitaminy A, B a C a minerální látky, jako je železo, vápník, hořčík, draslík, selen, zinek a měď. Je také vynikajícím zdrojem bílkovin a vlákniny.

Pokračování na další straně