NEJSOU TO PŘESÝPACÍ HODINY ANI JABLKO: Co může tvar vašeho těla prozradit o vašem riziku nebezpečných skrytých nemocí

Každá žena má jinou postavu, ale mnoho z nich se snaží mít dokonalé tělo díky pečlivému cvičení a správné výživě. Málokdo však ví, že velkou část tvaru těla určuje genetika a že tvar těla může mít významný vliv na budoucí zdraví. Lékaři již desítky let vědí, že existuje souvislost mezi určitým tvarem těla a zdravím jedince.

Postava každého člověka je jiná, ale v mnoha případech se tuk hromadí a různým způsobem ovlivňuje životně důležité orgány. I když je „důležité být fit a zdravý, je „užitečné znát svou tělesnou stavbu a zdravotní rizika, která představuje. Pět typických tělesných tvarů naznačuje náš současný i budoucí zdravotní stav.

Jablko

Tato postava má mírně jablečný tvar s širším pasem než boky. Ženy s tímto tvarem těla mají vyšší riziko zdravotních problémů než ostatní. Vysvětluje se to tím, že abdominální obezita neboli obezita kolem pasu je velmi nebezpečná. Podle studie Oxfordské univerzity je u žen o 10-20 % vyšší pravděpodobnost srdečního infarktu, protože mají větší pas v porovnání s boky a výškou.

Hruška

Jedná se o další typický tvar ženského těla, kde se většina tuku soustřeďuje kolem stehen a hýždí. Výzkumy však ukazují, že lidé, kteří jsou štíhlí, ale mají nadbytek tuku kolem boků a stehen, mají nižší riziko infarktu, cukrovky a mrtvice. Tento tvar postavy mají například celebrity jako Jennifer Lopez, Beyoncé a Kim Kardashian.

Podle vědců jsou boky a stehna jako houby, které absorbují tuk a brání mu v cestě tělem do srdce a jater, kde způsobuje nemoci. Podle nové studie platí, že čím štíhlejší jsou, tím lépe. Pokud máte nadváhu, snížení hmotnosti z kterékoli části těla – břicha, nohou nebo boků – rozhodně pomůže snížit hladinu cholesterolu. Přebytečný cholesterol usazený na stěnách tepen snižuje průtok krve do srdce. To zvyšuje riziko tvorby sraženin a ischemické choroby srdeční.

Pokračování na další straně