Odborník na výživu zveřejnil tabulku, zde je návod, jak zkontrolovat, zda jste tlustí: Máme přesnou tabulku pro každou výšku, cokoliv nad tato čísla je příliš

Všichni chceme dosáhnout a udržet si ideální váhu.
Když však dosáhneme svého cíle, často si to neuvědomíme a necháme se zmást novými trendy a chceme shodit pár kilo navíc. Pak se dostanou do koloběhu rychlosti a drží různé nárazové diety, které nepřinášejí výsledky.

Existuje však nějaký kouzelný vzorec pro výpočet hmotnosti v kilogramech?


Odbornice na výživu Blanka Mirkovičová říká, že existuje, ale upozorňuje, že váha může být často zavádějící a že i štíhlé ženy se mohou stát klinicky obézními, pokud například během diety ztrácejí svaly místo tuku.

Proto lidé s dobrým poměrem svalů a svalové hmoty často vypadají zdravě a fit, zatímco ti, kteří mají více tuku (i když jsou lehčí), vypadají ochable. Velmi důležitý je také index tělesného tuku, což je poměr výšky a hmotnosti, a zdravá strava a pohyb.

Naši partneři zejména zdůrazňují, že každý jsme jiný, máme prostě různou postavu a to, co je ideální pro jednoho člověka, zdaleka není žádoucí pro druhého. Kilogramy vám však mohou poskytnout přibližnou představu o tom, zda jste v dobré kondici, nebo zda si musíte hlídat stravu a vést zdravý životní styl.

V níže uvedené tabulce proto naleznete svou ideální hmotnost vypočtenou podle vaší výšky a postavy.

Zde je podrobná tabulka

Dodává, že koncept ideální váhy se v průběhu času měnil, zejména v posledních 20 letech, takže se dnes od nás všech očekává, že budeme štíhlejší, než bylo kdysi žádoucí. Týká se to zejména starších lidí – s věkem dochází k úbytku svalové hmoty, a proto by se měla postupně snižovat hmotnost i denní příjem kalorií. – Správnou váhu každému z nás určí jen odborník, ale malý trik můžeme doma použít všichni. Pokud je vaše zápěstí úzké, váha by měla být nižší než průměrná hodnota, u středně širokého zápěstí střední, a pokud je zápěstí extrémně široké a máte atletickou postavu a hodně svalové hmoty, může se váha pohybovat v horních hodnotách normální hmotnosti.

Pokračování na další straně