Toto by si měl za uši zapsat každý, kdo má po 40-tce: 15 obyčejných potravin, které jsou záchranou pro cévy a srdce!

Rutin s vitamínem C

Základní potravinou na vašem talíři by měla být pohanka, která obsahuje speciální flavonoid rutin. Žíly jsou z něho pružnější, rutin jejich utěsní a zastaví krvácení. Aby rutin mohl fungovat na 100% potřebuje pomoc vitamínu C. Proto pohanku vždy zajedajte čerstvým zeleninovým salátem. Kouzla předvádí hlavně ve spolupráci s vitamínem C, proto pohanku vždy konzumujte se surovou zeleninou. Pohanka by měla objevovat na vašem talíři i když máte celiakii, neobsahuje totiž lepek.

brokolice

Spařená brokolice je chutná a dietní. Obsahuje mnoho vitamínu K, který zpevňuje kosti a zabraňuje tomu, aby vápník poškozoval tepny. Je také skvělým zdrojem vlákniny, proto snižuje cholesterol i krevní tlak.

černý rybíz

black currant, zralé berries and green leaves.

Někdo na ně nedá dopustit, jinému jejich výrazná chuť a aroma naopak překáží. Pravdou je, že černý rybíz si co do zdravotních benefitů nezadají se svými bílými nebo červenými „sestřičkami“. V tmavých bobulky se nachází velké množství vitamínů (A, B-vitamíny, C), bioflavonoidů a antioxidantů včetně rutinu a citrínu, které zlepšují elasticitu cévních stěn.

Tučné ryby

Losos, sleď makrela, treska a jiné tučné ryby snižují riziko arytmie, aterosklerózy a chrání tak celý oběhový systém. Tuk, který obsahují je totižtoo velmi porspečný pro vaše srdce. Nejlepší je jíst jejich 2-3 x týdně.

vločky

Ovesné vločky jsou superpotravina pro srdce. Přímo fungují jako likvidátor špatného cholesterolu. Zlepšují trávení a metabolismus buněk. Nejzdravější jsou nejhrubší ovesné vločky.

Sója – za 3 týdny dokáže snížit cholesterol
Sója je bohatým zdrojem lecitinu, který chrání cévy před ukládáním špatného cholesterolu. Stačí sníst jedno jídlo se sójou denně a po třech týdnech, může klesnout hladina cholesterolu až o 20%.

bobule

Maliny, ostružiny, jahody, borůvky a další bobule snižují krevní tlak a čistí cévy. Také dokáží cévy zpevňovat.

Pokračování na další straně…