Toto jsou první příznaky rakoviny kostí: Onemocnění často začíná bez známek, ale pokud si toho všimnete, okamžitě jděte k lékaři

Onemocnění obvykle začíná bez příznaků, ale některé z nich může pacient připsat jiným příčinám a nereaguje včas. Prvním příznakem, který naznačuje rakovinu kostí, je bolest a mnoho lidí tento příznak ignoruje, protože si myslí, že trpí artritidou v důsledku bolesti kostí. Rakovina kostí nastává, když se tvoří maligní buňky, které ničí kosti.

Tato rakovina se může objevit v jakékoli kosti v těle a nejčastěji postihuje dlouhé kosti, jako jsou kosti nohou a paží. Existují 3 typy rakoviny kostí:

OSTEOSARKOM – Jedná se o nejčastější zhoubný nádor vycházející z kostní tkáně. Vyskytuje se 2× častěji než chondrosarkom a dokonce 3× častěji než Ewingův sarkom. Většinou se nachází v dlouhých kostech končetin a je diagnostikován ve věku 10‒25 let.

CHONDROSARKOM – Druhým nejčastějším kostním nádorem je chondrosarkom, který je charakteristický tím, že nádorové buňky vytváří chrupavku. Roste pomalu a velmi pozdě metastazuje, nejvíce postiženi jsou pacienti mezi 40‒50 lety. Od začátku potíží do stanovení definitivní prognózy většinou uplyne více než jeden rok.

EWINGŮV SARKOM – Jedná se o poměrně vzácný, ale také vysoce zhoubný nádor. U dětí a dospívajících také představuje druhý nejčastější nádor kostí hned po osteosarkomu.

MYELOM – Jako solitární zhoubný kostní nádor se vyskytuje pouze výjimečně. Toto onemocnění doprovází také výskyt patologických bílkovin v krvi a plazmě. V jeho důsledku vznikají komplikace, které zahrnují například selhání ledvin či těžký průběh běžných infekcí.

Pokračování na další straně