Vepřové maso ve vlastní šťávě – pro dlouhé skladování. Takové sklenice musí být v každé domácnosti!

ZPŮSOB PŘÍPRAVY:

1. Maso omyjte a osušte. Zkuste na něj vybrat tučné maso: během vaření se rozpustí a pak se srazí a vytvoří zátku nad konzervovaným masem.

2. Maso nakrájejte na kousky o hmotnosti 50-60 g. Dejte ho do mísy.

3. Přidejte sůl. Velmi dobře promíchejte.

4. Nechte maso solit 15–20 minut.

5. Mezitím si připravte sklenice a víčka: omyjte je jedlou sodou. Poté sklenice osušte čistou kuchyňskou utěrkou. A víčka lze několik minut vařit ve vodě (volitelně; děláme to, abychom z nich odstranili veškeré průmyslové zbytky).

6. Kousky masa znovu promíchejte a poté je kompaktně vložte do připravených sklenic. Sklenice neplňte špičkou: nechte pod víčky volný asi 1 cm. Jinak během vaření maso zvedne víčka.

7. Sklenice vložte do vhodného kastrolu a dno vyložte čistým hadříkem. Sklenice zakryjte víčky.

8. Poté nalijte do pánve studenou vodu tak, aby pokrývala ¾ z výšky sklenic. Na jejich povrch položte závaží (používáme těžký talíř).

9. Pánev zakryjte pokličkou a přiveďte z ní vodu k varu. Poté snižte teplotu na minimum a vařte 5 hodin pod pokličkou. Každých 60 minut zkontrolujte hladinu vody v pánvi a naplňte ji horkou vodou.

10. Postupně vyjměte (jednu po druhé) plechovky z vody a pevně je uzavřete.

11. Zakryjte je teplou přikrývkou a nechte 12 hodin vychladnout.

12. Umístěte je na skladovací místo. Maso konzervované ve vlastní šťávě se výborně uchovává i při pokojové teplotě, až 3–4 roky.

Pomocí tohoto receptu můžete konzervovat jakýkoli druh masa.

Přejeme vám dobrou chuť se svými blízkými!

Zdroj:retete