Vysoký krevní tlak – kdy je to nemoc a kdy jen symptom? Jaká čísla jsou nebezpečná?

Co způsobuje hypertenzi?

U žen vzniká vysoký krevní tlak v těhotenství nebo v důsledku hormonální nerovnováhy, u všech lidí se vyvíjí v důsledku závažných onemocnění, jako jsou záněty ledvin, cévní poškození, ateroskleróza.

Pokaždé, když si člověk zkontroluje krevní tlak, dostane dvě čísla, například tlak 130/85,-3

Ale pro většinu lidí nelze hypertenzi připsat jedné příčině. Lékaři vědí, že některé faktory zvyšují pravděpodobnost hypertenze. Rodinná anamnéza hypertenze zdvojnásobuje šance na rozvoj hypertenze.

Vysoký krevní tlak je také častější u starších lidí. Každý, kdo necvičí, má nadváhu, pije příliš mnoho alkoholu nebo v některých případech příliš nesolí, je ohrožen rozvojem hypertenze.

Na rozdíl od všeobecného přesvědčení, káva nepřispívá k hypertenzi, alespoň u žen. Dvanáctiletá studie na více než 150 000 ženách publikovaná v Journal of the American Medical Association (JAMA) zjistila, že ani káva s kofeinem, ani bez kofeinu nepřispívají k dlouhodobé hypertenzi a překvapivě ji pití kávy může skutečně snížit.

Studie však varovala, že jiné kofeinové nápoje, jako jsou nealkoholické nápoje a čaj, zřejmě zvyšují riziko hypertenze.

Stres může dočasně zvýšit váš krevní tlak. Některým lidem se například při návštěvě ordinace krátkodobě zvýší krevní tlak.

Pokud jde o kontrolu krevního tlaku, stres je mnohem méně důležitým faktorem než strava nebo cvičení. Pokud však člověk pravidelně zažívá významný stres, může být užitečné prozkoumat opatření na snížení stresu, jako je jóga, progresivní relaxace a meditace.

Pokaždé, když si člověk zkontroluje krevní tlak, dostane dvě čísla, například tlak 130/85,-4

Jak zjistit, zda máte hypertenzi

Mnoho pacientů s hypertenzí si neuvědomuje, že trpí hypertenzí. Za normálních okolností krevní tlak stoupá postupně a pacienti si zřídkakdy všimnou nějakých příznaků, i když jejich krevní tlak stoupne na nebezpečnou úroveň. Je proto důležité pravidelně si kontrolovat krevní tlak, i když se cítíte dobře. Lidé, jejichž krevní tlak byl vždy normální, by si měli nechat krevní tlak kontrolovat lékařem každé dva roky. Pokud byly vaše předchozí hodnoty příliš vysoké nebo pokud jste ohroženi onemocněním kvůli svému věku, životnímu stylu nebo rodinné anamnéze, měli byste si nechat zkontrolovat krevní tlak a celkový zdravotní stav alespoň jednou ročně.

Jak byste měli udržovat normální krevní tlak?

Pokud pacient již trpí hypertenzí nebo prostě potřebuje snížit svůj krevní tlak, některé změny zdravého životního stylu mohou mít velký vliv na stabilizaci stavu:

Musíte zůstat aktivní . Jakékoli pravidelné cvičení, které vám zrychlí tepovou frekvenci, jako je rychlá chůze, může snížit krevní tlak a posílit srdce. Krevní tlak během cvičení mírně stoupá, ale nakonec během odpočinku klesá.

Náročné cvičení, jako je zvedání závaží, však může vést k dlouhodobému zvýšení krevního tlaku. Pokud chcete budovat sílu, je důležité používat mírné váhy. Pokud člověk delší dobu necvičí, měl by se poradit s lékařem.

Pokaždé, když si člověk zkontroluje krevní tlak, dostane dvě čísla, například tlak 130/85,-5

Jezte méně nasycených tuků . Pokud si člověk vychutnává hamburgery, sýr a plnotučné mléko, nízkokalorická dieta s nízkým obsahem cholesterolu pravděpodobně alespoň trochu sníží krevní tlak.

Ještě důležitější je, že přijetí zdravější stravy rozhodně pomůže předejít ucpaným tepnám a infarktům. „Dobré“ tuky, jako je olivový olej a omega-3 mastné kyseliny v rybách, jsou dobré pro srdce.

Odmítání špatných návyků . Cigarety mohou poškodit srdce a tepny a výrazně zvýšit riziko srdečního infarktu a mrtvice. Člověk, kterému se podaří snížit krevní tlak, ale přesto kouří, vyhrál jen polovinu bitvy.

Udržujte si zdravou váhu . Krevní tlak má tendenci stoupat, když se hromadí nadváha. Obézní lidé s hypertenzí mohou snížit svůj krevní tlak o 5 mmHg na každé dvě shozená kila.

Jezte více čerstvé zeleniny a ovoce . Většina ovoce a zeleniny obsahuje draslík, minerál, který snižuje krevní tlak. Pomerančový džus, rajčatová šťáva, banány a brambory mají vysoký obsah draslíku; Některé studie ukázaly, že konzumace dvou banánů denně může výrazně snížit krevní tlak. Doporučuje se asi 400 g ovoce denně.

Omezte sůl. Tato rada není pro každého. Asi 58 % lidí s vysokým krevním tlakem je citlivých na sůl. Jiní pravděpodobně nesníží svůj krevní tlak tím, že budou jíst méně soli.

Pokud krevní tlak zůstává vysoký, je možná na čase zvážit užívání léků. O možných nežádoucích účincích a interakcích s léky se vždy poraďte se svým lékařem. Léčba vysokého krevního tlaku vždy vyžaduje přechod na zdravější životní styl. Správným cvičením a stravou lze krevní tlak kontrolovat i bez léků.